Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Jag tror alla har fått sig en tankeställare”

Foto: Mia Törnberg
Foto: Mia Törnberg

Travsporten vill bli mer inkluderande och vänlig.
#metoo påskyndade ett arbete i den andan som var påbörjat.
I vår lanseras ”Schysst stall” – en guide för ett bättre arbetsklimat.
– Det här är ett arbete som aldrig får sluta att utvecklas förrän alla typer av kränkningar är borta och där är vi inte än, säger Johan Lindberg.

Publicerad:

På vilket sätt har ST arbetat med de här frågorna sedan förra hösten?
– Alla bitar kring värdegrunden med fokus på det här ämnet tas upp på alla centrala utbildningar som vi har. Vi stöttar och har stöttat enskilda individer som på något sätt utsatts för kränkande särbehandling, säger Johan Lindberg.

Hur yttrar sig det?
– Vi har varit behjälpliga i samband med polisiär kontakt. Det är svårt att gå in på specifika detaljer av hänsyn till individer, men via samtal och handlingar har vi hjälpt till.

Nu pågår ett arbete, som sjösatts av den övriga hästnäringen, med framställande av ett branschöverskridande uppropp vid namn ”Schysst stall”.
– Tillsammans med övrig hästnäring – Ridsportförbundet, HNS – och fackförbundet Kommunal, arbetsgivarorganisationerna Almega och Gröna Arbetsgivare är vi beställare av det, som Prevent tar fram.

Är det ett en effekt av #metoo?
– Egentligen inte. Arbetet hade startat före #metoo men tillsammans med initiativtagarna i #visparkarbakut efter #metoo fick det högre fart.

Hur arbetar ni internt på Svensk Travsport med frågorna?
– Internt kommer vi att driva ett påverkansarbete för att tydliggöra våra rutiner ännu mer.
– Sedan håller vi på förbundet på att göra förändringar i Code of Conduct för att stärka det.

Kan du ge exempel?
– Nej, jag vill inte göra det i förväg. Men även här har vi, liksom i arbetet med nya antidopingreglementet, tagit in extern juridisk hjälp.

Har #metoo skapat positiva effekter inom travsporten?
– Väldigt svårt för mig att svara på, men jag hoppas verkligen det. Konstigt vore det om så inte är fallet. Förhoppningsvis tänker män och killar till både en, två och tre gånger innan man agerar på ett sätt som inte är acceptabelt och skulle kunna klassificeras som en kränkning. Jag tror att alla har fått sig en tankeställare.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.