Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Järvsörappen övertygade vid första årssegern

Foto: HANOLD/ALN
Foto: HANOLD/ALN

Järvsörappen inledde karriären på fantastiskt sätt hos Jomar Blekkan, bland annat med seger i Svenskt Kallblodsderby. Som fem- och sexåring har det gått lite småtrögt, men nu verkar hästen ha tänt till ordentligt – i regi Frode Hamre.
– Jag hade ett ton i tömmarna i sista sväng. Häftigt, sade Blekkan efteråt.

Publicerad:

Att Järvsörappen (e. Järvsöfaks) är en undantagshäst har han visat från dag ett. Det var däremot många som tvivlade en aning på hästen efter fyraåringssäsongen, inte minst Jomar Blekkan själv.
– Tvivlat och tvivlat, men däremot kände jag att hästen var trött på mitt träningssätt. Därför gav jag ägarna rådet att flytta hästen till Frode Hamre och där har han verkligen utvecklats, säger Blekkan.
Under onsdagen tog han den första segern i regin, men det efter att ha svarat för en mängd rejäla insatser utan att få vinna i tidigare starter hos nya tränaren.
– Senast hade han landat på en 1.18-tid utan galoppen, så visst var jag optimistisk inför dagen. I sista sväng kändes det riktigt bra och över upploppet bara stack han ifrån de övriga. Frode Hamre har gjort ett fantastiskt jobb med honom, säger Blekkan och avslutade.
– Redan som treåring hade han 1.15-fart i kroppen och att han nu dessutom utvecklat sig ytterligare, gör att vi hoppas och tror på en mycket god fortsatt karriär.
Segertiden skrevs till 1.20,3a/2.140 meter, den näst snabbaste tiden någonsin i Sverige, över distansen. Endast Tekno Odin har sprungit snabbare med världsrekordet 1.19,1a/2.140 meter.

Dubbel till Lundberg
Bodentränare Petter Lundberg var på besök i Östersund denna onsdag och kunde åka hem med en dubbelseger. Art Vandelay (e. Crazed) och Global Science (e. Jaded) var segerduon.
– Det blev säkert till slut och segern var skön efter galoppmisslyckandet senast, sade Lundberg efter den sistnämndes spetsseger.
Annars var det kanske hemmatränare Oscar Berglunds Orlando Triss (e. Orlando Vici) som övertygade mest. Efter fin ryggresa sattes attacken in på sista bortre långsidan och över upploppet kopplades greppet om ledande Gianluca Boko.
– Hästen kändes laddad redan i provstarten, så jag förstod att han skulle svara för en bra prestation. Han avgjorde på relativt enkelt sätt till slut, sade körande Ulf Ohlsson innan tränaren tog vid.
– Han var bedrövlig i Åmål senast, men efter lite rejäl träning efteråt hoppades jag att han skulle vara bra och det visade han också. Att vinna en sådan här dag är lite extra, berömde Berglund.

Malkin över tre varv
Seger med Gianluca Boko blev det inte för Robert Bergh, men väl med Mr Pine Chip-avkomman Malkin. Detta efter att ha övertagit ledningen efter ett varv i dagens stayerlopp.
– Han var kanske inte som bäst i dag, men han avgjorde på klasshästens vis. Det var skönt med ett lite enklare lopp för honom, eftersom han är uppe i ganska hög klass nu, sade Bergh.
Precis som Malkin visade sig Linda's Girl (e. Order By Fax) sig starkast i sitt lopp, ett lopp ingående i Diamantstoet. Oskar Kylin-Blom kontrollerade det hela från dödens i ett väldigt överpaceat lopp.
– Efter galoppen i Visby senast bad jag om att få starta här i Östersund. Jag var nästan säker på seger vid felfritt lopp och det var skönt att ha rätt, sade Kylin-Blom om hästen som fått resa ganska långt på sistone. Från Gävle är nämligen stoet, tränad av Lena Norin.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.