Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jätteskräll gav svensk seger i landsdelskampen

Foto: Patrick Sjöö
Foto: Patrick Sjöö

De flesta trodde på norsk seger i den prestigefyllda Landsdelskampen mellan Leangen och Östersundstravet.
Då hade ingen räknat med att amatören Stig Engstrand skulle sätta dit 46-oddsaren Rikungen.
– Det här är förstås jättestort för mig, sa en glad Stig Engstrand efter att ha lyssnat på nationalsången.

Publicerad:

1939 startade det untika regionala tävlingsutbytet mellan Tröndelag och Jämtland. Under de första åren var det ett kallblodslopp som gällde för att 1956 även utökas med ett varmblodslopp.

När landsdelskampen i lördags firade 80 är kördes förutom varm- och kallblodslopp samt ett montélopp, ett ungdoms/lärlingslopp och två ponnylopp.
– Vi vinner med 6–0. Det är jag övertygad om, sa Leangens sportchef Robert Jakobsen innan tävlingarna drog igång.

När tävlingsdagen var över syntes inte Jakobsen till. Jämtland vann kampen med 4–2.

Efter ponnyloppen var ställningen 1–1 då Maren Grenne vunnit med Gårdes Cloudberry i kategori A  och Nathalie Eriksson med Rakkaus i kategori B.

Montékampengick till Norge då Olea Villa Furre kunde vinna med Jessica Simpsons Naughty Boy (e. Scipion du Goutier).
– Det var en väldigt fin häst och vi fick ett väldigt bra lopp i tredje ytter. Det kändes på upploppet att det skulle bli seger, sa Olea.

I lärlingskampen visade Price S.W. (e. Maharajah) toppform då Matas E Djuse direkt körde till ledningen och där blev han kvar hela vägen. Mats E Djuse fixade också segern med Tempel L.B. Där blev det en betydligt jobbigare till ledningen då Jomar Blekkan svarade länge med Marino D.V.
– Jag hade lite svårt att läsa av Blekkan om han tänkte släppa eller inte så det blev ganska lång spetskörning. Sedan var det tacksamt att vi fick dämpa tempot en bit och han gjorde det bra, sa Mats Djuse som tog en trippel efter att ha skrällt i V65-1 med Soldi Soldi (e. Andover Andover).

Kallbloden väntade i det sista loppet i landsdelskampen och där var Pave Faks med Jomar Blekkan stor favorit. Mycket talade för en oavgjord kamp.

Det blev galopp för Pavefaks och jätteläge för svensk seger. Mats E Djuse jagade fjärde segern för kvällen då han tog ledningen med Juni Goggen (e. Fjeldstad Goggen). I rygg tassade jätteskrällen Rikungen (e. Moe Odin). Då luckan öppnade sig på upploppet sköt 12-årige Rikungen till ordentligt och tog en bejublad hemmaseger. Segertiden blev nya rekordet 26,2/2140 och oddset hela 46 gånger.
– Det är en häst som jag fött upp och som jag tränat hela tiden så det är klart att han är väldigt speciell för mig. Loppet blev nog ganska exakt som jag hade drömt om med rygg på ledaren och lucka till slut, sa en glad och rörd Stig Engstrand.

Det här var första segern för Rikungen sedan maj 2017. Engstrand kunde bara njuta på den svenska flaggan hissades i takt med nationalsången.
– Det blir enkelt att kliva upp i morgon.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.