Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Kalla kriget” inleds...

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Alf Jonsson ska i kväll försöka vinna årets första treåringslopp för kallblod. Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD

Det ”kalla kriget” inleds i kväll i Östersund. Jan-Olov Persson ska försöka krossa Alf Jonsson, men om några veckor blandar sig nog även Öystein Tjomsland – och Svante Båth med i striderna...

Publicerad:

Vad handlar nu det här om? Jo, kvällens första lopp i Östersund är också det första för de treåriga kallbloden i Sverige det här året. Jan-Olov Persson mönstrar duon Järvsö Elling (e. Horgen Tore) och Hjalmar Box (e. Lärkan) och 20 meter bakom startar Alf Jonssons Tekno Jerven (e. Tekno Odin).
– Min häst måste säkert ner mot 1.30 i dag för att ha segerchans. Jag har hört att Persson ska kunna köra så fort också och då ska vi plocka 20 meter, säger Alf Jonsson.

Den sistnämnde har den snabbaste svenskfödde treåringen i historien på kallblodssidan. Ängsborken gick 1.25,2/2200 meter vid seger i just Östersund i september förra året.
– Ängsborken är en snabbare och bättre travare än Tekno Jerken vid samma tidpunkt, men Tekno Jerken kan nog bli den starkaste av dem båda, fortsätter Jonsson, som fått vara med om en fantastisk utveckling av kallblodsrasen under sina snart 60 år i travsportens tjänst.

För att förstå hur mycket som hänt berättar Jonsson om en treåringsdebutant som han vann med 1970.
– Jag segrade med Kryll (e. Skarphedin) på 1.54,8 och vann då med säkert 40 meters marginal. Det stod i tidningarna att man aldrig tidigare sett maken till kallblodig treåring.

Året var 1989 när Anders Skoglunds Lill Nisse segrade på nya svenska rekordet 1.30,0 i Östersund. Det var något sensationellt på den tiden. Men numera går vissa kallblod denna tid i snabbjobb innan de ens startat. Svante Båths Axel Sigfrid (e. Horgen Tore) noterade nyligen 1.30,5/1640 meter i jobb inne på Bergsåker för Ulf Ohlsson.
– Han är tidigare och snabbare än mitt andra treåriga kallblod Gorm (e. Dotteruds Toddy). Den sistnämnde är mera stark och kan nog bli den bättre på sikt, berättar Svante, som har funderingar på att låta Axel Sigfrid debutera i ett treåringslopp på Bergsåker den 26 mars.

Däremot har Båth svårt att taxera vilka tider hans båda kallblod kommer att kunna prestera som bäst under året. Ängsborgens svenska rekord är som sagt 1.25,2.
– Vi har en bra bit fram till den tiden. Jag har i stort sett tränat de båda kallbloden som mina varmblod med intervalljobb två gånger i veckan. Däremot har jag tvingats lägga in två motionspass också varje vecka, för annars blir hästarna för feta.

Både Jan-Olov Persson och Alf Jonsson har förstås noterat Båth-hästarnas framfart i jobben.
– Så där snabbt kör jag ju knappt i jobb med snabblopparna. Jag brukar ligga runt 1.42 innan treåringarna ska ut och starta, berättar Persson och får hjälp av Jonsson:
– Det är bra gjort att få dem att springa i de farterna redan nu.

Men det är förstås på tävlingsbanan det ska avgöras. Och den 26 mars kan det bli så att trion möts i ett treåringslopp för kallblod. Men om Tekno Jerken vinner kvällens race går han över 30.000 kronor i intjänade pengar och får då inte vara med. Persson har sedan gott om hästar att välja på till Bergsåkersloppet, inte bara de två som startar i kväll.
– Jag har 25 treåringar, varav 23 redan kvalat in.

Vilken som blir snabbast återstår att se. Likaså om Alf Jonsson eller Svante Båth kan sätta käppar i hjulen för kallblodskungen Persson.
– Det är bara roligt att fler tränare håller på med kallblod. Det är bra för sporten och säkert också massmedialt, avslutar Persson.

Båth kommer för övrigt att få rapporter från Östersundsloppet. Han har nämligen skickat dit Ulf Ohlsson som spejare...

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.