Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Kan inte säga att problemet inte finns”

Foto: Thomas Blomqvist/Kanal 75
Stina Swartling känner inte igen Nathalie Bloms beskrivning från montésporten. Foto: Thomas Blomqvist/Kanal 75

I ett större reportage pratade Nathalie Blom om ätstörningar inom montésporten. Nu ger Stina Swartling, projektledare för utbildning och monté, sin syn på situationen.
– Jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet eftersom det är ny information, men jag kan inte säga att problemet inte finns, säger hon.

Publicerad:

Den nyblivna proffstränaren Nathalie Blom berättade i ett reportage i Travronden om sin bakgrund inom den alpina skidsporten där karriären tog slut i förtid på grund av ätstörningar. Hon berättade även att hon även sett samma problem inom montésporten efteråt.
– Jag kan se någon innan lopp som inte vill äta någonting, berättade hon bland annat.

Samtidigt riktar hon ingen kritik mot sporten utan bedömer det som ett samhällsproblem. Travronden har även varit i kontakt med andra med god insyn i montésporten som bekräftar Nathalie Bloms bild. Stina Swartling, projektledare för utbildning och monté, känner inte igen den beskrivningen.
– Vi vill självklart inte alls att sporten ska förknippas med att vikten spelar någon roll. Vi poängterar alltid att det är balansen som är det viktigaste.

Med tanke på att det finns en viktgräns och det är många unga tjejer inblandade, har ni någon typ av information som stöttning?
– Kost och träning är en del av licenskurserna och det finns även i montékurserna på travskolan.

Hur ska man komma åt problemet?
– Svensk Travsport arbetar inte enskilt med viktfrågan, däremot arbetar vi generellt med schyssta värderingar och vår uppförandekod. Det är aldrig okej med kränkande behandling och vi arbetar aktivt inom näst intill all utbildning och ungdomsverksamhet kring detta. Eftersom det aktuella fallet är ny information för mig så kan jag inte uttala mig om det mer än att det inte är okej. Däremot uppmanar vi alla som upplever att de är utsatta för kränkande behandling att anmäla det till oss enligt vår uppförandekod, säger Swartling.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.