Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kärt återseende när Nantucket gör comeback

Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Nantucket och Sofia Adolfsson ska kampera ihop igen på lördag. Foto: Malin Albinsson/TR Bild

En hel tävlingsdag med bara montélopp – då gör disciplinens kung comeback. Nantucket fungerade inte i aveln och fortsätter i stället att tävla vidare. På Bergsåker på lördag får han återigen Sofia Adolfsson i sulkyn.<BT>
– Är det några som ska vara med under en sådan dag är det Nantucket och Sofia, säger tolvåringens tränare Mercedes Balogh.

Publicerad:

Efter 26 segrar och över tre miljoner insprungna kronor var Nantuckets (e. Viking Kronos) tävlingskarriär till ända i våras. En skada stoppade fortsatt tävlande och i april kom han till Gocksta stuteri utanför Västerås för att i stället verka som avelshingst. Något som inte fungerade särskilt väl. Ja, inte alls närmare bestämt.
– Vi hade egentligen tänkt att tävla vidare, men så var han hastigt och lustigt halt. Då kände jag att det fick räcka och skickade honom till avel tidigare än planerat. Där visade det sig dock att han var steril. Det var helt stendött så jag fick hämta hem honom igen. Det var jättetråkigt så klart. Det var många stoägare som hade hört av sig och jag hade själv hoppats på att få några små Nantuckets, men det fanns inget att göra.

Tillbaka i träning

Väl tillbaka på Mercedes Baloghs gård visade det sig att det tidigare ömma benet var helt läkt. Efter grönt ljus från veterinären beslutade sig kretsen runt hästen för att träna vidare.
– När veterinären gav klartecken kände vi att det inte fanns någon anledning att inte prova på nytt. Vi körde i gång och det märktes snabbt att han inte hade tappat särskilt mycket. Nu känns han väldigt spänstig och fin travmässigt och det verkar som att han är väldigt sugen på att tävla.

Och tävla ska han alltså få göra. På lördag gör Nantucket sin första start sedan andraplatsen i Monté-SM på Åby i oktober och detta under en väldigt speciell tävlingskväll på Bergsåker. Samtliga åtta lopp avgörs nämligen i monté och Nantucket startar i det högst doterade loppet med 100 000 kronor till vinnaren.
– Det är ett fantastiskt initiativ av Bergsåker. Jättekul för dem som rider att deras disciplin uppmärksammas på det här sättet.

Återförenas med Sofia Adolfsson

I monté-SM hade Nantucket Sofia Aronsson i sadeln. Den annars ständiga följeslagaren Sofia Adolfsson valde då att rida Candor Hall, men på Bergsåker på lördag är ordningen återställd.
– Självklart var jag lite besviken när hon valde bort honom. Det ska jag inte sticka under stol med, men jag vet hur det går till och det är inget jag hakade upp mig på. Det ska bli jättekul att de återförenas och särskilt i det här sammanhanget. Är det några som ska vara med under en sådan dag är det Nantucket och Sofia. Det finns ju inga bättre, säger Mercedes ­Balogh.

Vad har du för förhoppningar?
– Det är klart att det är ovisst. Håller han? Det är svårt att veta, men han känns som sagt fin. Jag har haft hästen så många år att jag har lärt mig hur han fungerar och han ska vara i rätt så bra ordning. Det är inte som när han var i storslag, då kunde man nästan lova att han skulle vinna, men jag blir inte chockad om han går ut och svarar för en riktig ”Nantucket-insats”.

Och i så fall är Monté-SM målet längre fram i år?
– Det är klart att det vore det roligaste loppet att vara med i. Men vi får ta en start i taget nu, det har jag lärt mig. Jag gläds bara varje dag som jag får hitta på något kul med den här hästen. Han är mycket speciell för mig.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.