Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Klart: Vagninformation i startlistorna från 1 mars

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Sedan tidigare visas skoinformation i de svenska startlistorna. Nu kommer nästa steg – vilken sulky som hästarna tävlar med.

Publicerad:

Från och med 1 mars kommer bokstäverna A, H och S att dyka upp i start- och resultatlistor i anslutning till skoinformationen. Bokstäver som motsvarar amerikansk sulky, hybrid och sulky.

Tränare kommer för tävlingar med start den 1 mars att fylla i såväl skoinformation som sulkyval redan vid anmälan. Dessa val kan sedan ändras fram till 15 minuter före start i lopp ett den aktuella tävlingsdagen. En skillnad mot tidigare är att alla ändringar kan göras av tränaren via användarkontot på travsport.se, samt även via inskrivningen på aktuell bana.
– Det är väldigt glädjande att kunna erbjuda en funktion som efterfrågats av många. Nu har vi en lösning som ger spelarna och publiken korrekt och tydlig information samtidigt som den är lätt för tränaren att använda. Med hjälp av sulkytillverkarna kan vi typa och färgbestämma sulkyerna för enkel kontroll och tack vare att tränarna kan göra ändringarna själva via användarkontot får vi snabba uppdateringar, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.

Varför gör ni detta?
– Utrustningsinformation som exempelvis sulky har länge efterfrågats av spelarna och många tränare har angett informationen i tips och liknande, men den har kanske inte nått alla. Nu med den nya hemsidelösningen där vi äger utvecklingen själva har vi en annan möjlighet att redovisa informationen och nu kan spelarna hitta all information om alla hästar och på ett och samma ställe. Med ökad information gällande utrustning kan vi fokusera mer på hästen, vilket vi tror är bra för travsporten, säger Petter Johansson och fortsätter:
– Jag vill även passa på att meddela att det är nytt för samtliga intressenter, vilket gör att det kan finnas ”barnsjukdomar” under de inledande veckorna. Vi kommer att följa hur hanteringen av informationen fungera och göra de justeringar som krävs för att få det så bra som möjligt för samtliga inblandade.

Precis som tidigare kommer tränare att kunna göra vissa ändringar gällande både skoinformationen även efter att lopp ett startat. Samma sak gäller även för sulkyinformationen.
– Ja, det går liksom tidigare att ändra till ”långsammare” val, det vill säga från barfota till skor och från amerikansk sulky till hybrid eller sulky samt från hybrid till sulky. För att ändra måste man dock gå in på inskrivningen när den ordinarie tidsgränsen är passerad, säger Petter Johansson.

Sulkyinformationen för hästar i utländsk träning kommer att tas in på samma sätt som skoinformationen görs idag.
– Vi kommer att göra vårt bästa för att få informationen redan vid anmälan även för dem. Om vi inte får någon information kommer vi att lägga ett default-värde på dem och så får tränaren gå in till inskrivningen och göra ändringar, precis som de tidigare gjort med skoinformationen, säger Petter Johansson.

Farnod Pirayehgar var med i expertgruppen som arbetade fram lösningen:
– Jag är nöjd med slutresultatet. Det är ett stort steg i rätt riktning. Klassificeringen av de olika vagntyperna är bra. Där har ST lagt ned tid på att få det så korrekt som möjligt. Jag tycker också om hur vagninformationen ska presenteras i startlistorna. Det blir enkelt och tydligt, säger han.

Proffstränaren Fredrik Wallin är positiv till initiativet:
– Jag tycker att det är bra att informationen kommer fram och att det ska bli enkelt för oss tränare att ange hur hästarna ska tävla, säger han och fortsätter:
– Däremot är det ibland svårt att veta exakt vilken utrustning du vill använda innan du har sett spåret. Blir det ett bra spår kanske man är sugen på helstängt, jänkarvagn och barfota, men blir det spår tolv kanske man väntar med de växlarna.

Systemet som tränarna ska använda för att uppge vagninformationen fungerar däremot inget vidare i dag, menar Gävletränaren.
– Det är inte anpassat för telefonen sedan det gjordes om. Det förra var mycket bättre, säger han.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.