Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Körspö förbjuds i Australien

Foto: HANOLD/ALN
Foto: HANOLD/ALN

Körspöets vara eller icke vara inom hästsporten är en het fråga.
Nu har Harness Racing Australia beslutat att körspö förbjuds i Australien från och med 2017.

Publicerad:

Det är på deras egna hemsida som de går ut med informationen. Körspö kommer inte vara tillåtet att använda i någon som helst form, varken i tävling eller träning. Förbudet träder i kraft i september 2017 och det handlar om en djurskyddsfråga.
– Vi ser förbudet som ett sätt att visa ansvar som industri och för att utöka/behålla den sociala acceptansen gällande sulkysporten. Det här beslutet har varit ifrågasatt, men HRA har själva tagit initiativet då vi tror detta är rätt beslut vid rätt tid, säger HRA:s ordförande Geoff Want.
Från och med nu och fram till september väntar ett omfattande arbete för Harness Racing Australia.
– Vi kommer informera och instruera alla inom industrin, men framför allt kuskar och tränare. Dessutom kommer vi ha flitig kontakt med välfärdsorganisationer för djur, så som RSPCA.
Den ledande kusken i Australien, Chris Alford, är för förbudet.
– Jag ställer mig bakom alla saker som försäkrar att vi har hög standard gällande djurskyddet. Jag stödjer beslutet att förbjuda körspö, säger Alford.
Det här innebär att Australien som första land i världen skaffar ett sådant här utbrett förbud mot industrin. Norge har sedan långt tillbaka förbud mot körspö, men då endast under tävlingar.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.