Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kritik mot ST-förslag

Foto: Mia Törnberg/Travronden
Svensk Travsport har lämnat ett förslag om att startande häst är tvungen att tävla med det hovbeslag tränaren anmält 1,5 timme innan start. Foto: Mia Törnberg/Travronden

Om Svensk Travsport får som de vill kan det vara ett minne blott att ändra beslag på ­hästarna från 1,5 timme och fram till start.
Förslaget är skickat till Travtränarnas Riksförbund – som sparkar bakut.

Publicerad:

För ett tag sedan kom Svensk Trav­sport med ett förslag till Trav­tränarnas Riksförbund. Förslaget gäller att man är tvungen att tävla med det beslag man anmält 1,5 timme innan start. Alternativet är strykning om inte banveterinär och måldomare kommer fram till något annat, till ­exempel vid hastiga förändringar i väderleken.
– Då reglementkommittén satt ner för ett tag sedan gav Svensk Travsport som förslag att se över en ändring kring bestämmelserna av balansering. Vi gav som förslag att man måste tävla med det beslag som man anmält att hästen ska gå med 1,5 timme före spelstopp. Det handlar om att förbättra oss hela tiden gentemot kunderna. 
– Vi vill däremot ha feedback från Trav­tränarnas Riksförbund och när vi har fått det får vi ta ställning till det hela. För att detta ska ske vill jag givetvis att vi har stöd för ändringen hos TR, men hur det har tagits emot så här långt vet jag inte, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg.

På Travtränarnas Riksförbund har man skickat ut frågan till sina medlemmar och det har blivit stor respons.
– Normalt får vi in 50-60 svar ­totalt när vi går ut med en frågeställning. I och med denna fråga har jag fått in över 160 svar på ett par dagar. Då är alla förutom sex svar negativa till Svensk Travsports förslag, säger generalsekreterare Staffan Osterling och fortsätter.
– Det tränarna framför allt ställer sig emot är det att ett eventuellt förbud att ändra beslag inte ger dem möjlighet att tävla med så optimal balans som möjligt. Banan kan ändras väldigt mycket på 1,5 timme. Det handlar om djurskydd och inte minst om att travet aldrig får bli en sport byggd på förmynderi. Tränarna vet bäst, så är det.

Johan Lindberg förklarar anledningen till att förslaget kom upp.
– Vi måste fundera över vem vi tävlar för. Jag anser att vi tävlar för publiken, hästägarna och spelarna. Då måste man se till så situationen är så bra som möjligt för allihopa. Det kan finnas olika saker som går mot varandra, men det handlar om en helhet.

Enligt många aktiva skulle det gynna informationen till spelarna, vilket är positivt, men å andra sidan missgynna tränarna och hästarna. Följdfrågan är givetvis hur mycket ATG haft med detta förslag att göra??
– ATG har inte haft någonting med just den här frågan att göra. Det är en fråga som diskuterats länge och nu var det dags att gå lite mer på djupet, avslutar Lindberg.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.