Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kvalfyllt för Walmann – auktionsdyringen redo

Foto: Micke Gustafsson/Travronden
Auktionsdyringen Forfantone Am är redo för kvallopp. Foto: Micke Gustafsson/Travronden

Han kostade 2,7 miljoner kronor som ettåring. På onsdag är det dags...

Publicerad:

Till och med rutinerade tränaren Roger Walmann för försöka med lite egen psykologisk träning när han sätter sig upp i träningen bakom auktionsdyringen Forfantone Am (e. Muscle Hill-Tamla Celeber). På onsdag ska treåringen ut på Solvalla i ett intressant kvallopp.
– Det går inte att sitta och tänka på att hästen kostade nästan tre miljoner kronor på auktion när man är ute på träningsrundorna. Nej, då skulle jag bli tokig. Istället gäller det att behandla honom som en helt vanlig 50.000-kronorshäst.

Men hur vanlig är då egentligen Forfantone Am, som ropades in på Lutfi Kolgjinis auktion i slutet av juli 2016? De 2,7 miljoner kronorna som hästen kostade var då nytt auktionsrekord för en travhäst på svensk mark. Det är storhästägaren Lennart Ågren som äger och Am Bloodstock AB, Halmstad som fött upp hästen.
– Det är en jättetrevlig och fin häst. Han tillhör toppskiktet bland mina treåringar och har alla förutsättningar att bli en riktigt bra häst. Men det är ändå först efter fyra-fem starter som man verkligen vet hur långt det kan bära. Om han har huvudet med sig när det verkligen gäller, säger Roger Walmann.

Några likheter med mamman Tamla Celeber?
– Det ska förhoppningsvis vara kapaciteten då. Det är egentligen tufft mot Tamla Celeber, som tjänade över åtta miljoner kronor, att säga det här – men Forfantone Am är en bättre travare. Han har ett mer runt och finare trav.

Ändå finns en del för sonen att leva upp till. Tamla Celeber segrade bland annat i dubbla E3-finaler, Oaks, Drottning Silvias Pokal, Stochampionatet, Grosser Preis von Deutschland, EM för ston samt Breeders' Crown Open Mares Trot i Kanada. Sammanlagt blev det 23 segrar 44 starter och drygt 8,3 miljoner kronor. Forfantone Am är hennes första avkomma.

För Lennart Ågren är inte 2,7 miljoner något auktionsrekord. I höstas i USA ropade han in Muscle Hill-dottern Beautiful Sin för 480.000 dollar – lite drygt 3,8 miljoner kronor. Numera tvåårige hingsten Matchpoint Pellini (e. Bold Eagle-Prada Pellini, tränas av Ola Samuelsson) köpte han för 3,5 miljoner kronor i Tyskland!

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.