Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ljungkvist om beslutet: ”Det känns rätt”

Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL 75
Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL 75

För Travronden berättar Hans Ljungkvist om vad som ligger bakom beslutet att sluta som ordförande i Svensk Travsport.

Publicerad:

Under torsdagseftermiddagen avslöjade Sulkysport att Hans Ljungkvist inte kommer att fortsätta som ordförande i Svensk Travsport. Huvudpersonen själv befinner sig just nu i Paris för att så småningom träffa UET:s styrelse, som han också kommer att lämna precis som Svensk Travsports och ATG:s.
När han svarar i telefon vet han fortfarande inte att hans beslut har blivit offentligt.
– Jag har suttit i åtta år och det är egentligen ingen större dramatik i det här. Jag gick på det här uppdraget 2010 och då tror jag att både jag och valberedningen hade någon slags hypotes om att det vore lämpligt att åtminstone sitta i två perioder, alltså två gånger fyra år, säger Ljungkvist.

I april 2018 har han genomfört sina två perioder.
– Sedan måste man tänka innan man tar ett sådant här beslut: Är det rätt eller fel tajming gentemot organisationen, i den utvecklingen man befinner sig i. Jag har jobbat väldigt mycket med spelutredningen de senaste åren och nu blir det förmodligen klart framåt vårkanten. Då är det en ny resa som påbörjas och det kommer att innebära en enorm förändring för sporten. Det kommer säkert ta ett antal år innan allt har satt sig. Då kanske det är lämpligt att lämna plats så att man kan bygga ett nytt lag.

Är inte du lämplig i ett sådant lag med tanke på att du är så insatt i spelutredningen?
– Jag har sagt till valberedningen att om de behöver hjälp, då finns jag alltid till förfogande. Vad gäller just den här posten så tycker jag att jag tagit rätt beslut. Den resa förbundet ger sig ut på i den omreglerade och licenserade marknaden, det är en fas som kommer vara intensiv i början och den kommer att kräva arbetsinsatser.
Kan du tänka sig att ändra ditt beslut?
– Nej, det kommer jag inte att göra. Vi har haft flera långa möten och nu har jag bestämt mig för att ta det här beslutet.
Har man försökt övertala dig att fortsätta?
– Ja, det har varit en del, det har det varit.

"Det känns rätt"

Beslutet bottnar inte i att du har tröttnat eller något liknande?
– Nej, det bottnar i det jag säger. Jag har jobbat i två mandatperioder, och när man går in i det åttonde året, då börjar man fundera på om det är bra tajming att gå utan att det skadar och det är den bedömningen jag har gjort.
Hur känns det?
– Jag har funderat på det här i säkert ett halvår och jag tycker att jag har landat i det nu och det känns rätt.
Vem ska ersätta dig?
– Ja, det får du fråga valberedningen…
Ja, men vad är det som krävs av din efterträdare?
– Man ska börja med att fråga sig: Vad är det för resa som vi har framför oss? Då kan man kika på vad det är för profil man behöver. Licensmarknaden innebär att vi går ut i en marknad med möjligheter, men också konkurrens.
Vad ska du göra nu?
– Jag jobbar fulltid med olika styrelseuppdrag och det kan jag ju säga, att det här har tagit mycket tid.
 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.