Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Mads H Nielsen mot nya segrar

Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Mads H Nielsen. Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

Vinnare av Travrondens Guldklocka, nästan dubbelt så mycket inkört som kusk och en segerprocent på fina 14. Mads H Nielsen kan lägga ett lyckosamt 2017 till handlingarna.

Publicerad:

2017 blev ett händelserikt år för Mads H Nielsen. Förutom redan nämnda segern i Travrondens Guldklocka blev det under fjolåret även seger i lärlingarnas motsvarighet till V75-champions. Lägg dessutom till ett arbetsgivarbyte i september och det är lätt att förstå att fjolåret var minst sagt händelserikt. Sedan drygt sex månader tillbaka är det hos stall Peter G Norman som arbetsdagarna har sin gång och efter tre och ett halvt år i Sverige verkar 25-åringen ha hittat rätt.
– Ja, jag måste säga att jag stormtrivs för tillfället. Allting har flUtit på bra under de månader jag varit hos Peter. Hästarna i stallet har gått fantastiskt bra och arbetskamraterna är jättetrevliga att jobba med. Peter har också varit riktigt sjyst och låtit mig åka iväg en hel del för att köra lopp på kvällarna, vilket jag självklart är tacksam för, säger Mads H Nielsen.

På tal om kuskandet, du fördubblade nästan 2016 års siffror förra året och har fått en hygglig start även på 2018. Har du satsat lite extra på den biten?
– Nej det har jag väl egentligen inte, utan det har nog bara skett av slumpen. När jag flyttade upp till Stockholm trodde jag inte att jag skulle få så många chanser att köra, men det har stadigt växt och blivit mer och mer, vilket är jätteroligt. Som jag sa tidigare, så har även Peter ställt upp en del och dels satt upp mig bakom stallets hästar, dels låtit mig åka i väg och tävla på kvällarna. Det ena har därför lett till det andra och man får ju köra allt bättre hästar eftersom, vilket gör att resultaten blir bättre samtidigt som man utvecklas som kusk.

Vad tycker du själv att du har utvecklat de senaste åren?
– I början var jag kanske lite för aggressiv i min körstil medan jag nu är lite lugnare och mer taktisk. Man har väl mognat själv helt enkelt efter att man fått lite mer förtroende.

Hur ser du på framtiden då?
– Jag har faktiskt inga direkta tankar på framtiden just nu utan jag trivs så bra med min nuvarande situation att jag tänker lite att det får bli som det blir. Lite hemlängtan har man alltid, men om det blir Danmark eller Sverige i framtiden har jag ingen aning om. Visst saknar man familjen och kompisarna i Danmark, det är inte mycket tid man lagt på dem de senaste åren, men samtidigt är möjligheterna mycket större i Sverige. Jag har lärt mig mycket sedan jag flyttade hit och har mognat en hel del som person av att flytta hemifrån.

På lördag får du chansen bakom tre av stallets hästar och först ut är Highdrive (V75-3) som du kört med gott resultat tre gånger tidigare.
– Highdrive har utvecklats mycket på sistone och går framåt för varje lopp han gör. Han är stark och rejäl, men har också utvecklat startsnabbheten på sistone. Han missgynnas inte av distansen och det ska bli kul att testa honom på V75. Han har gått i vanlig bike någon gång tidigare, men han är rätt så bred och ska därför få testa en Custom-jänkarvagn som förhoppningsvis passar honom lite bättre.

I avdelningen efter får du chansen för första gången bakom Castleman (V75-4) som kommer från V75-seger på Åby.
– Castleman hade visat bra form en längre tid innan segern senast. Han gjorde ett riktigt bra lopp och vann ganska enkelt till slut. Han har tagit lite tid på sig, men börjar släppa till nu och det är skönt att se när utvecklingen går åt rätt håll. Vi hoppas på lika bra insats på lördag och trots att det är flera bra motståndare med i loppet skulle jag inte vilja byta häst med någon.

Ni har sedan en duo till start i brons där du själv kör Ryan Kronos (V75-5) medan chefen själv sitter upp bakom Comte du Pommeau.
– Om vi börjar med Ryan Kronos så håller han riktigt bra form för dagen. Senast blev egentligen allting fel. Normalt går han ingenting i dödens, men löste ändå uppgiften rätt så lätt. Det var kanske inte så bra emot, men insatsen och sättet han gjorde det på imponerade. Läget är inte helt fel för hans del och kör de bara på lite för hårt där framme tar vi många till slut. Comte du Pommeau är i bra form även han och ska inte räknas bort från segerstriden. Han är kanske inte den som bara kliver runt dem i tredjespår, men om Peter hittar bra ryggar och kan smyga med till upploppet är han inte tokig.

Sammanfattningsvis, vilken är bästa chansen?
– Det är svårt att sätta någon före den andra. Ingen av dem som startar på lördag är bara såna som går ut och vinner, men samtidigt har alla bra form och ska inte räknas bort från segerstriden om det bara stämmer längs vägen.

Till sist, om du får drömma lite, hur ser 2018 ut för Mads H Nielsen?
– Jag har inga direkta mål eller så som jag satt upp, utan jag fortsätter kämpa på och får förhoppningsvis chansen att köra fler lopp och köra in mer pengar. Självklart skulle man gärna vilja köra något stort lopp, men det är svårt och om jag får vänta något år eller så är det inte hela världen, säger Mads H Nielsen. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.