Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Margareta krävs på 63 miljoner: "Chockartat"

Foto: Mia Törnberg
Margareta Wallenius Kleberg med en av sina hästar. Foto: Mia Törnberg

Margareta Wallenius-Kleberg krävs på 63 miljoner av Skatteverket.
Anledningen är meningsskiljaktigheter kring tre bolag.
– Det är lite chockartat, säger Wallenius-Kleberg.

Publicerad:

Det var Expressen som skrev om tvisten först. Skatteärendet uppmärksammades efter att Margareta lämnat in en så kallad självrättelse, där det framkom att hon har pengar placerade utomlands, något som tidigare varit okänt för Skatteverket. 
Wallenius-Kleberg hävdar att de tre bolagen på Caymanöarna – ett brittiskt utomeuropeiskt territorium i Karibiska havet – Diana International Inc, Astora International Inc och Carnaro International är likviderade. Till Skatteverket har hon uppgett att bolagen ägts av en utländsk stiftelse där hon varit den enda förmånstagaren. 

"Har överklagat"
Skatteverket anser dock inte att bolagen är regelrätt likviderade vilket innebär att de ska beskattas på ett annat sätt vilket inte är Margaretas fördel. Myndigheten menar att hon ska upptaxeras med 203 miljoner kronor för 2014 vilket skulle innebära 63 miljoner kronor i skatt. Nu har hon tagit juridisk hjälp.
– Vi har överklagat Skatteverkets dom, det är lite chockartat alltihop, säger hon.
Hon menar att uppsåtet aldrig varit att undvika skatt.
– Det är något jag ärvde av min pappa. Vi har försökt att göra rätt för oss, det kallas ju självrättelse det som gjorts. Men det råder olika uppfattningar om bolagen är likviderade eller inte. 

FAKTA

Fakta självrättelse

En självrättelse innebär att du på eget initiativ begär rättelse av uppgifterna hos Skatteverket. Uppgifterna i rättelsen ska vara så tydliga och fullständiga att Skatteverket kan fatta ett korrekt beskattningsbeslut utifrån de lämnade uppgifterna.

Källa: Skatteverket.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.