Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Mofaksan möter våren i Paris

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Mofaksan och Mikael Olsson kan möta våren i Paris. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Mikael Olsson satsar hårt mot Elitkampen med Mofaksan. För att förbereda sin häst på bästa sätt har Gävleamatören planerat in en träningsmånad på Grosbois.
– Jag tänkte att vi skulle unna oss ett miljöombyte, säger Olsson.

Publicerad:

Mofaksan hade ett strålande fjolår på tävlingsbanan. 15 starter gav åtta segrar, bland annat i Svenskt Mästerskap för ston på Hagmyren. Säsongen rundades sedan av två dagar före nyårsafton då stoet satte grabbarna på plats i Odin Tabacs lopp på Romme.
– Hon gick i mål med gott om krafter kvar. Det var bästa tänkbara avslut på året, säger tränaren Mikael Olsson.
– Efter det har hon fått vila från tävling, men jag gör ju något med henne i princip varje dag. Vi går ut och går, rider dressyr, longerar eller kör för vagn, men det är inte lika högpresterande träning som hon brukar få.

"Mofaksan bestämmer"

Efter succéåret spänner Mikael Olsson nu bågen. Siktet är inställt mot Elitkampen på Solvalla och för att komma dit med formen på topp väntar träning på sydligare breddgrader.
– Planen är att åka ned till Grosbois i mitten av mars och sedan stanna där i en månad. Jag har preliminärt boende för henne och mig, men i slutändan är det Mofaksan som bestämmer om det blir någon resa eller inte, berättar Olsson.
– Vi var nere med henne under kallblodsmeetinget på Vincennes 2014. Då bodde vi på Grosbois och det är verkligen fantastiska förutsättningar där. Därför tänkte jag att vi skulle unna oss ett miljöombyte. Jag har lite smågrejer som jag skulle vilja prova, men som sagt: det är hon som avgör. Det är fortfarande lite frågetecken kring resandet.

"Jag får väl aldrig chansen igen"

Elitkampen är alltså vårens stora mål för Mofaksan. Det blir i så fall första gången som den nyblivna tonåringen deltar i landets största lopp för äldre kallblodiga hästar.
– Är det något år som vi ska vara med är det i år. Så är känslan. Hon var fantastiskt bra i höst och under den tidiga vintern, säger Mikael Olsson.

Hur tror du att hon står sig mot de allra bästa?
– Hon har ju mött dem tidigare och var bland annat trea bakom Tekno Odin i Gävle för tre år sedan. Då gick hon 1.21,8 med galopp i starten och efter det har hon travat 1.21,3 med voltstart. Men i Elitkampen måste hon ju ned en sekund till.

Men så är hon väl bättre än någonsin också?
– Ja, jag tycker det. Alla bitar är på plats. Jag har varit rädd om humöret på henne. Fysiken och styrkan har hon sedan tidigare, men det har varit A och O att hon ska vilja tävla, säger Olsson och fortsätter:
– Hon rår i regel inte på Månprinsen och sedan har ju Ulsrud Tea blommat ut något extremt. Men där bakom är det lite tunnare än det brukar i elitskiktet. Får vi vara med och allt stämmer kan vi få med oss pengar. Det är min plan i alla fall.

Kommer du att köra själv om det blir start i Elitkampen?
– Ja, det tänker jag faktiskt göra. Jag får väl aldrig chansen att göra det igen.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.