Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Montéstjärna till avel

Foto: TOMMY ANDERSSON/ALN
Nantucket med Sofia Adolfsson. Foto: TOMMY ANDERSSON/ALN

En av Sveriges bästa montéhästar avslutar tävlingskarriären.

Publicerad:

Det är tolvårige Nantucket (e. Viking Kronos) som lägger tävlingsskorna på hyllan efter en lång och framgångsrik karriär, som inneburit 26 segrar och nästan 3,5 miljoner kronor. Sista starten blev Monté-SM den 14 oktober förra året, där Nantucket slutade tvåa bakom Candor Hall.
– Han fick en gaffelbandsskada i samband med den starten, men kom tillbaka och var under uppträningen när hästen drabbades av nya gaffelbandsproblem. Vi fick beskedet för några dagar sedan från tränaren Mercedes Balogh att det inte gick längre, tiden blir för knapp att hinna få honom tillbaka, berättar ägaren Marcus Syréhn.

Den sistnämnde är ändå väldigt nöjd med vad Nantucket presterat. Stall Syréhn köpte honom på Internetauktion i mars 2014 och framgångarna kom sedan slag i slag. Han vann bland annat tre lopp i Frankrike i Sofia Aronssons regi och utvecklades sedan till en montéstjärna i Mercedes Baloghs händer.
– Hela resan med den här hästen har varit fantastisk. Det blev storsegrar i både Norge och Frankrike samt starter runt hela Sverige. Om jag ska ta ut något enskilt lopp som höjdpunkt får det nog bli när Nantucket vann V86-lopp på Solvalla i maj 2016. Efter det loppet förstod man verkligen att det var en topphäst i monté. Det året blev också hans allra bästa medan fjolåret mest kändes som en bonus, fortsätter Marcus Syréhn.

Meningen är att Nantucket nu ska få prova på lite avel istället. Han är premierad med ett skattat avelsvärde som medelmåttig och med poängen 57.
– Vi ska prova lite, bland annat betäcka ett par egna ston. Vi får se om det även finns något intresse från annat håll. Det här blir ju ingen dyr hingst, påpekar Marcus, som även skickar några berömmande ord till tränaren Mercedes Balogh:
– Nantucket har verkligen trivts jättebra hos Mercedes och gjort fina resultat. Huvudet på hästen vill fortfarande, men kroppen säger ifrån. Vi får ändå vara glada över den långa karriären som nu blev, det är inte många som kan tävla vidare ända upp i elva års ålder.

Fotnot: Stefan Hultman tränade Nantucket fram till juni som sjuåring (bland annat sex V75-segrar). Hästen var sedan också ett halvår hos Flemming Jensen.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.