Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nadal på banrekord

Foto: MARTIN LANGELS/ALN
Nadal Broline tog sin tredje guldseger för året. Foto: MARTIN LANGELS/ALN

Reijo Liljendahls Nadal Broline var tillbaka i segertagen och tog sin tredje gulddivisionsseger för året när han tangerade banrekordet i Eskilstuna för Ulf Ohlsson på 1.10,8a/1640 meter.

Publicerad:

Det var stor dramatik före gulddvisionsloppet (V75-3) på grund av bilproblem! Eskilstunas bil slirade för mycket på det besvärliga underlaget, så man plockade istället in Örebros. I första försöket gick det sådär, bilstartsvingen såg ut att vara innanför banpinnarna och Ulf Ohlsson fick inget spår (spår två). Det fanns helt enkelt ingen plats mellan innerspårets Bandit Hornline och tredjespårets Fridericus.
– Förklaringen jag fått är att bilen var för bred för den här banan och att startbilsvingen därför hamnade ett halvt spår innanför banpinnarna. Och jag hade ingen lust att köra innanför dessa pinnar. Det här borde vi kuskar ha blivit informerade om på förhand, tyckte Bandit Hornlines kusk Ulf Eriksson, som intervjuades i TV4.

Det gick bättre i andra försöket och Hans-Owe Sundberg tryckte sig till spets in i första kurvan. Det kostade dock drygt 1.07 första 500 och Charrua Forlan var tidigt slagen. Istället tog ”dödenshästen” Cruzado dela Noche över ledningen halvvarvet från mål, men kunde inte freda sig mot Nadal Broline. Ulf Ohlsson gav den sistnämnde en fin resa i andra utvändigt, men fick avsluta i dödens sista 500.
– Vi fick ett bra lopp, men hästen visade fin form och det var fullt tryck i honom. Det var inte slutsålt i mål heller, sade Ulf, som vann på väldigt vassa 1.10,8a/1640 meter.
Det var lika med tangerat banrekord.
– Det gick trots allt och det verkade som att tussarna var kvar i mål. Jag är glad för hästens skull, sade Reijo Liljendahl, som samtidigt var irriterad över startbilsfadäsen.
Frågan är om det blir tävlingsuppehåll nu för Nadal Broline?
– Hästen känns fin för dagen, så jag har inte bestämt mig. Det blir till att fundera på det.

Trots en kortare galopp kunde Per Lennartsson vinna silverförsöket (V75-1) från dödens med egentränade Cab Hornline (e. San Pellegrino).
– Han blev helt enkelt för ivrig i starten. Jag hade egentligen ingen segerkänsla någon gång under loppet, men 300 kvar såg jag att Peter Untersteiner (ledande Springover) började rycka i sina snören och då fick man få upp hoppet. Det är en fröjd att både träna och tävla med den här hästen, sade Per, som vann på 1.14,4/2140 meter.

Varvet från mål satt Sandra Eriksson och Glenn Boko (e. Cantab Hall) i femte utvändigt i V75-4. Sedan löste det sig perfekt när ekipaget fick draghjälp i tredjespår av Mr Perfection genom slutsvängen. Då tackade Glenn boko med att spurta fint över upploppet och ta sig förbi Xanthis Amazing den sista biten. Den sistnämnde hade attackerat från tredje utvändigt och tagit sig förbi ledaren redan innan upploppet.
Segertiden skrevs till 1.14,8a/2140 meter.
– När man styr på i tredjespår är han ganska läcker – han bara suger tag i grejerna, sade Eriksson, som passande nog ska ta hand om Petter Lundbergs nya filial just i Eskilstuna inom kort.
Glenn Boko kom till start med två raka galopper i raden, men tillsammans med Sandra Eriksson har fyraåringen aldrig förlorat. Det här var duons andra triumf tillsammans.

Timo Nurmos har flera fina treåringar. Det visade Eelis (e. Enjoy Lavec) som tillsammans med Jorma Kontio fick ett fint lopp i rygg på ledande Rolex Broline och sedan lämna denne och övriga när upploppet kom i V75-5. 
– Han var bra nu och han blir bättre och bättre för varje gång, sade Jorma Kontio i vinnarcirkeln. 
Det var Eelis tredje seger i den sjätte starten och den togs på kilometertiden 1.15,0a/2140 meter.

Det gick undan i bronsdivisionen tillika V75-6 och favoriten Im Just A Sund fick slita för att till slut hitta till ledningen. Det gynnade hästarna längre bak och allra bäst blev det för Peter Untersteiner och Staro Ivy League (e. Make it Happen) som satt i fjärde utvändigt genom loppet. Ekipaget kunde ta sig förbi den sista biten före Obi Degato och Björn Goop som hade gått före i tredjespår.
– Jag hade en hel del krafter kvar på upploppet men han hängde på en töm, så varje gång jag släppte av honom så bröt han ner i banan. Det var först den allra sista biten som jag släppte av honom och då tog han sig förbi, sade Peter Untersteiner i vinnarcirklen.
Segertiden skrevs till 1.13,6a/2140 meter.

Favoriten Track Angle (e. Scarlet Knight) avslutade V75-omgången med ett mäktigt upplopp. Efter ett lopp en bit bak i kön vred Kaj Widell ut hästen i spåren. Där bet det riktigt bra och kusken bara satt och åkte när ekipaget lämnade konkurrenterna hur enkelt som helst.
Morten Waage är tränare. 
– Hästen var helt överlägsen helt enkelt. Jag har kört många bra hästar och vunnit lätt på V75 ibland, men det här var det lättaste på länge, sade Kaj Widell i vinnarcirklen.


Adrian Kolgjini fick tredje par utvändigt med fyraårige Joke Face-valacken Rhesos Face i lördagsloppet (V4-3). Adrian svarade attacker bakifrån i tredjespår och kom snabbt fram utvändigt om ledande Twilight Speed. Där bakom smög Thorsten Tietz med Tornado Jet, men tysken lyckades inte plocka ner en tapper Rhesos Face, som visade lite av den löpskalle som pappa Joke Face var utrustad med.

I det inledande montéloppet imponerade Björn Goop-tränade Reckless (e. Ready Cash) stort för Sofia Adolfsson. Nu väntar Frankrike för den här hästen.
– Han står hårt till här hemma i Sverige i vanliga lopp och det är nog ganska tufft i den disciplinen även i Frankrike. Men i franska montélopp kan det bli mer passande för Reckless, så nu får han flytta, sade Björn, som kunde notera segertiden till starka 1.12,1a/1640 meter.

Rätt V75-rad: 2-11-2-9-7-11-6
Utdelning
7 rätt: 225 595 kr    
6 rätt: 1 045 kr
5 rätt: 78 kr

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.