Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Norskt i finalerna?

Foto: LENA EMMOTH
Öystein Tjomslands Grisle Odin G.L. blir favorit i Kriteriefinalen för kallblod. Foto: LENA EMMOTH

Efter Kriterie-och Kriteriestoförsöken för kallblod på Dannero ser det ut att kunna bli norsk dominans i finalerna om två veckor.

Publicerad:

Öystein Tjomslands jättefavorit Grisle Odin L.G. (e. Moe Odin) motsvarade alla förväntningar i det första Kriterieförsöket. Han tog det lugnt från start men sedan blev det tidig ledning och helt överlägsen vinst på vassa 1.26,1a/2140 meter. Den här hästen blir inte lätt att slå i finalen.
– Hästen är orutinerad och det var första gången bakom bilen. Så jag körde på säkerhet och försökte sedan hålla ett rätt högt tempo. Man vet ju aldrig hur mycket de övriga har att köra med, sade Öystein Tjomsland.

I andra Kriterieförsöket spetsade Oskar Kylin Blom med Nicklas Blom-tränade Bäcklös Uriel (e. Smedheim Solan). De fick öppna första varvet efter 1.31,8 och hade sedan inga problem att glida ifrån till slut.
– Det kändes som att det gick 1.28 sista varvet, men jag hade 1.25 på klockan. Jag har sett Bäcklös Uriel från sidan när Wiktor kört honom och visste hur snabb hästen var. Jag är avstängd under finaldagen, så det blir Wiktor som kör, berättade Oskar Kylin Blom.

Mikael M Andersson tog ledningen direkt i det tredje Kriterieförsöket bakom Kalmar (e. Bork Odin). Ekipaget fick bestämma helt där framme efter 1.33,3 första rundan och då var det omöjligt för övriga att göra något till slut.
– Jag hade 1.26 sista varvet och då körde jag bara undan sista 150 för att den i rygg skulle kunna bli tvåa. Han är otroligt explosiv och det finns väldigt många valmöjligheter i finalen, sade Mikael M Andersson, som kunde notera segertiden till 1.29,4a/2140 meter.

I det första försöket av två till Kriteriestoet hade Jomar Blekkan stor uppvisning bakom storfavoriten Nordli Alma (e. Alm Viktor). Trots en kortare galopp körde Blekkan till spets ut på första bortre långsidan. Efter 1.32,9 första varvet ökade norrmannen tempot under slutrundan och då var övriga chanslösa. Nordli Alma segrade på 1.30,1 och närmast sörjande var Axevallatränade (!) Vinnas Titania.

I andra Kriteriestoförsöket spårade rutinerade Järvsöamatören Lars-Erik Karlsson från start till mål med Alfa Lina (e. Klack Jo). Första varvet avverkades efter 1.30,0, men sedan ökade Lar-Erik tempot och gav aldrig favoriten Brenne Berna (Tjomsland) någon riktig chans att utmana. Segertiden skrevs till 1.28,5a/2140 meter.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.