Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nya storlopp för Nurmos stjärnor: "Inte bestämt mig"

Fjolårets siffror är redan krossade. Stallet vimlar av stjärnor och på lördag ska Readly Express försöka försvara sin SM-titel på Åbytravet.
– Sedan börjar matchningen mot franska vintermeetinget och Prix d'Amérique, säger Timo Nurmos.

Publicerad:
Foto: Maria Holmén/TR Bild
Readly Express går ut i SM på Åby på lördag. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Nyligen tog Timo Nurmos sin sjunde seger i Svenskt Travkriterium sedan Inti Boko (e. Chocolatier) växlat ned motståndet över upploppet. Lägg därtill Readly Express (e. Ready Cash) seger i Prix d'Amérique och Hachiko de Veluwes (e. Timoko) förstaplats i finska derbyt. Timo Nurmos har haft ett toppenår och har redan nu krossat fjolårets fina siffror.

Med knappt tre månader av året har stallet noterats för över 31 miljoner kronor – självklart mycket tack vare Readly Express och dennes seger i Prix d'Amérique. Sexåringen har sprungit in knappt 6,9 miljoner kronor hittills i år och på lördag går han ut i SM på Åby.
– Han var otroligt bra i Östersund. Nu kommer han att starta på lördag och sedan börjar vi matcha mot det franska vintermeetinget och Prix d'Amérique. Vilka lopp han startar i inför har jag inte bestämt än, säger Timo Nurmos.

Många hoppades på Readly Express i Elitloppet i år, men Timo Nurmos valde till sist att avstå. Hur det blir till 2019 är ännu för tidigt att säga.
– Nej, så långt fram tänker jag inte. Det går inte. Det är så mycket som kan hända under vägen.

Timo Nurmos stora derbyhopp för året var självklart Villiam (e. Muscle Hill), men fyraåringen galopperade bort sig redan i uttagningen. Stallkamraten Hachiko de Veluwe ordnade dock vissa derbyplåster på såren när han, lite i skymundan av det svenska derbyt, plockade hem den finska varianten efter en toppinsats på Vermo.
– Hachiko var mycket av en ADHD-häst från början. Därför startade han inte så tidigt. Vi blev tvingade att kastrera hästen och efter det började han slappna av mer och mer. Vi hade stora förhoppningar på honom inför finska derbyt och de infriade han. Han var väldigt fin.

Derbyäventyret höll dock på att ta slut fortare än kvickt för Hachiko de Veluwe. Detta efter startgalopp i försöket.
– Han hade otur i uppladdningen och det blev galopp. Tanken var att han skulle tävla i samma vagn som vår häst i loppet innan. Segerceremonin för den hästen drog ut på tiden och det blev tight med tid. Hachiko de Veluwe hann inte ens med någon provstart och tappade nog 50–60 meter på galoppen. Sedan gjorde han en otrolig upphämtning och lyckades vinna. Finalen vann han från dödens och hade nog kunnat springa lika fort ett halvvarv till.

När blir nästa start?
– Eftersom han är valack fick han ju inte vara med i UET-loppen. Jag har inga planer på att starta honom mer i år.

Hur är det för dig att åka till Finland och tävla?
– Självklart är det stort att komma dit och vinna lopp. Det är lika stort att vinna där som här i Sverige tycker jag. Ett derby är alltid ett derby och de är aldrig lätta att vinna. Men det är Sverige som känns som hemma för mig eftersom jag bott här så länge nu och har min familj här, men det är alltid kul att åka till Finland och tävla. Det är mycket släkt och vänner som kommer och tittar.

Tillbaka till fjolårets vinnare av Kriteriet, Villiam. Fyraåringen är fortfarande segerlös i år efter fyra starter, men senast kvalade han in till Europaderbyt som avgörs på Vincennes på fredag.
– Jag har inga planer längre fram för honom än så. Det är svårt att säga vad galopperna berott på men i Eskilstuna tror jag att han trampade snett. På Jägersro hade han spår ett och det tror jag blev ett stressmoment för honom. Hästen är normalt sett väldigt travsäker och hade aldrig ens galopperat i träning innan dess. Inte ens som unghäst.

Hur är läget med honom inför fredag?
– Han tränar fint. Han var lite hovöm efter senaste starten på Solvalla och vi kände lite puls i båda framhovarna. Samtidigt ska man veta att det bara var hans andra riktiga lopp för året och han var fin. Han börjar komma i form och borde normalt sett gå framåt mycket.

2017 var ett smått osannolikt år för Jerry Riordans Twister Bi (e. Varenne) med knappt 9,9 miljoner kronor in på kontot. Efter tre galopper på 2018 års fyra första starter slog bomben ned. Ägarna valde att flytta Twister Bi. Ny anhalt? Timo Nurmos och Jordanstorp.

Det pratades länge och väl om att hästen skulle försvara sin VM-titel på Yonkers från i fjol, men för ett par veckor sedan lämnade Nurmos återbud.
– Vi har inte hunnit med att starta honom inför och det känns omöjligt att åka till USA då. Samtidigt har ägarna redan vunnit loppet och vad jag förstår var man inte jättesugna på att åka i år. Han tränar på hemma och siktas eventuellt mot Frankrike. Jag måste säga att det är något extra till häst, helt klart.

Det är ingen första start planerad?
– Nej. Han åker som sagt till Frankrike om allt flyter på som det ska, men ingenting är bestämt. Vi hade först planer på att ge honom något lopp här Sverige först, men vi får helt enkelt se. Om debuten blir här eller i Frankrike.

Under kriteriehelgen visade Timo Nurmos upp totalt sex hästar i de två största loppen, Kriteriet och Oaks. Inti Boko vann Kriteriet och siktas nu mot ett uttagningslopp i Breeders Crown på Axevalla den 16 oktober. En annan av stallets treåringar är Marrakesh (e. Ready Cash). Hingsten gick ut som obesegrad i finska kriteriet i lördags där han slutade fyra.
– Han gjorde ett bra lopp. Det var en lång resa dit med övernattning på färja och man ska veta att han bara är tre år gammal. Han var kanske inte helt på topp med tanke på resan och jag tycker som sagt att han gjorde det bra som fyra.

Villiam i Europaderbyt på fredag och Readly Express i SM på lördag. Helgen blir något alldeles extra, även för en så pass meriterad tränare som Timo Nurmos.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.