Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nytt körspö testas på Åby

Foto: Svensk Travsport
Foto: Svensk Travsport

Tummen upp i Kanada – nu testas Per Henriksens körspö även i Sverige. Spöet, som ska vara mer skonsamt mot hästarna, kommer att användas under torsdagens tävlingar på Åby.

Publicerad:

Den norske travtränaren Per Henriksen är sedan länge verksam i Kanada. Där har han nu konstruerat en ny sorts körspö med en fjäder som dämpar kraften vid drivning. Spöet har används på prov i Kanada och nu meddelar Svensk Travsport att det ska testas på Åby på torsdagen. I två av tävlingskvällens lopp är kuskarna utrustade med Henriksens spö.

Linda Höijer, som är hästvälfärdschef på Svensk Travsport, säger att reaktionerna varit positiva i Kanda och på torsdagen följer hon testet på plats tillsammans med veterinären Antti Rautalinko.
– Konstruktionen av körspöet i sig har inte för avsikt att minska antalet drivningar men att de drivningar som sker inte ska orsaka en fysisk skada på hästarna och det är viktigt i vårt arbete fär att stärka hästvälfärden, säger hon till förbundets webbplats 

Där uttalar sig även Åbytravets sportchef, Jon Walter Pedersen, som har varit i kontakt med kuskarna som ska testa innovationen.
– Vi har visat upp körspöet för flera aktiva under olika tillfällen, säger Pedersen.
– Reaktionerna har varit positiva. Det blir spännande att höra vad de tycker efter dagens testlopp.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.