Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nytt vaccin mot kvarka?

I höst påbörjas provtagningar som förhoppningsvis kan leda till ett effektivt vaccin mot kvarka.

Publicerad:

Enligt ATL.nu är det ett företag i Solna som vill påbörja ett antal försök på hästar i hopp om att komma fram till ett vaccin mot den smittsamma bakteriesjukdomen som i slutänden kan leda till lunginflammation.

Testen har precis fått tummen upp av djurförsöksetiska nämnden i Uppsala och kommer att utföras på en gård i Ekerö kommun med start i höst och de beräknas pågå i fem år.
Testerna kommer, enligt det ansvariga företaget, leda till lätta svullnader och tillfälliga temperaturökningar hos djuren. Några kraftiga reaktioner, skriver ATL.nu vidare, ska enligt samma företag inte vara troliga och efter studieperiodens slut kommer hästarna att återgå till sina normala rutiner i stallet.

Enligt SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, anmäldes i snitt cirka 71 utbrott i Sverige under tioårsperioden 2002-2011. Något effektivt vaccin finns inte i dagsläget, trots att många vaccinförsök har gjorts.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.