Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Olle Goop etta – i 23 år

Foto: TR Bild/Montage
Björn Goop och Olle Goop. Foto: TR Bild/Montage

Sören Nordin, Olle Goop, Stig H Johansson, Olle Goop igen och nu Björn Goop. Travronden har gjort en djupdykning i arkivet och tagit reda på vilken svensk kusk som haft positionen som den mest segerrika under de 30 senaste åren.

Publicerad:

Måndagen 8 oktober i år tog Björn Goop över som nummer ett. Karriärens 6746:e seger som han tog med Catch My Love gjorde honom till Sveriges segerrikaste kusk genom alla tider. En plats han övertog av sin pappa, Olle Goop.

Olle Goop har varit landets segerrikaste kusk under en lång, lång period. Men exakt hur länge? Mailkorrespondens med travgurun Hasse Svennehed och en titt i Travrondens arkiv avslöjar att Olle Goop noterades för sin 3220:e seger den 11 oktober 1990 tillsammans med hästen Nomzamo på hemmabanan Åby. En seger som gjorde att Goop den äldre passerade Sören Nordin som dittills haft hand om positionen.

Olle Goop hade dock inte positionen från 1990 fram till 2018 utan har haft den i två omgångar. Stig H Johansson blandade sig i leken 1992 och söndagen 23 augusti kvitterade Stig H mot Olle Goop efter segern i Fyraåringseliten med Anders Crown, 3597 segrar mot 3597. Stig H tog sig sedan förbi två dagar senare, den 25 augusti, när han i kvalet till derbystoet segrade med Note Broline och tog sin 3598:e seger som kusk.

I knappt två år och sju månader var Stig H Johansson Sveriges segerrikaste kusk. Sedan var det dags för Olle Goop att ta över platsen – igen. På Åbytravet segrade Olle Goop med hästen Sacrifice. Det var en torsdag och datumet var 16 mars 1995 och sedan dess har Olle Goop varit den segerrikaste kusken. Fram till förra måndagen när Goop den yngre passerade honom. Olle hade således platsen i 23 år, sex månader och 23 dagar. Eller i 8607 dagar om man så vill.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.