Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Örebrotravet kan flytta

Foto: null
Örebrotravet kan komma att flytta.

Bomben släpptes när travsällskapet hade höstmöte i onsdags kväll.
– Vi utreder en flytt till området kring Kvinnersta, säger Örebros Travsällskaps ordförande Magnus Östlund.

Publicerad:

Örebrotravets lokalisering var uppe till diskussion för några år sedan, men då föll planerna på ett nybygge någon annanstans på ett tidigt stadium. Nu har dock, som det heter, ”intressenter” uttryckt så starkt intresse för att köpa marken i Marieberg där travbanan funnits sedan 1954 samtidigt som det kommunala fastighetsbolaget Örebroporten har ett uppdrag att utveckla Kvinnerstaområdet.
De här två sammanfallande sakerna har gjort att Örebrotravets styrelse redan i smyg börjat undersöka möjligheterna att gå från drömmar och planer till verkstad. I onsdags informerades travsällskapets medlemmar om detta.
– Vi ser det här som en stor möjlighet att skapa en ny travbana av modernt snitt som motsvarar förväntningar från dagens publik och aktiva, säger Magnus Östlund.

Området Kvinnersta ligger strax norr om Örebro, ungefär lika långt från stadens centrum som travbanan i Marieberg, fast i ett helt annat väderstreck. Kvinnersta är den naturbruksskola där proffstränarutbildningen för travsporten fanns innan denna förlades till Wången. En tänkbar utveckling av Kvinnerstaområdet är att göra det till ett stort hästcenter för samarbete mellan olika hästgrenar.

Samtidigt ökar trycket, och det kommersiella värdet, på den mark travbanan nu är belägen. Travsällskapet äger travbaneområdets mark i Marieberg, ett område alltmer byggts de senaste åren. 
– Örebro är en stad med stark tillväxt. Den mark travsällskapet äger har blivit allt värdefullare. Det växande Örebro har lett till att travsällskapets möjligheter att utvecklas på nuvarande plats är begränsad. Samtidigt vill Örebro kommun utveckla Kvinnerstaområdet. Sammantaget ger det förutsättningar att utreda en flytt av Örebrobtravet till området kring Kvinnersta, skriver plats- och sportchefen Claes Broberg i ett pressmeddelande.

Utredningen av en flytt har alltså redan smygstartat. Bland annat har Örebrotravets ledning varot på studiebesök på nybyggda galoppbanan Bro Park i syfte att ta del av både bra och dåliga erfarenheter från det stora byggprojektet.
– Utredningen är ännu i sin linda, men nu går vi in i nästa fas där alla aspekter, ekonomiska och praktiska ska belysas, konstaterar Claes Broberg.

Arenafrågorna, och att många travbanors lokaler nu är att betrakta som omoderna och allt mer eftersatta gällande underhåll, håller på att bli alltmer brännande het. Den senaste ”fullskaliga” travbaneanläggning som byggts i Sverige var Halmstadtravet som invigdes 1970. Sedan dess har Vaggeryd och Tingsryd tillkommit, men det är ”enklare” anläggningar med ett fåtal antal tävlingsdagar. I Örebros fall skulle man alltså bygga en modern idrottsanläggning, anpassad för att kunna möta den moderna sportpublikens förväntningar och krav.
– En ny travbana är inte bara en lokal angelägenhet för Örebro utan i det större perspektivet något hela Travsverige borde vara delaktigt i. Vi ser självfallet att både ATG och Svensk Travsport ska medverka på något sätt i utredningen, betonas Magnus Östlund.

Det skyndar också. Det kommunala fastighetsbolaget Örebroporten har redan gett tummen upp till att man tror på att utveckla Kvinnersta med en travbana. Parterna i projektet är överens om att utredningen av en flytt ska göras skyndsamt och beslut om det tas redan under 2017.
– När utredningen är klar kommer den självklart att presenteras för travsällskapets medlemmar som då får ta beslut i frågan, avslutar Magnus Östlund.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.