Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Pilarski om cirkusen i helgen: "Svår situation"

Foto: Micke Gustafsson
Bold Eagle på Julmyra. Foto: Micke Gustafsson

Bold Eagle är kvitt sina problem med hovbölden.
Prix d’Amérique-favoriten joggades under torsdagen med positivt gensvar.
– Han var som vanligt och Prix du Bourbonnais den 10 december är inte i farozonen, meddelar Pierre Pilarski.

Publicerad:

I helgen var det stor uppståndelse kring Bold Eagle – först behövde hans entourage hitta en ny kusk till honom med anledning av Franck Nivards skada. Men någon start blev det inte i Prix de Bretagne då Bold Eagle var störd av en hovböld. Nu berättar Pierre Pilarski, genom sin agent Francois Jamier, om beslutet att över huvud taget köra in Bold Eagle till Vincennes i söndags.

"Situationen var inte enkel"

– Vi vill gärna klargöra vissa detaljer eftersom det har blivit en hel del snack, i såväl Frankrike som Sverige. Situationen var inte enkel. När Goop kontaktades så var det väldigt troligt att han skulle kunna tävla, säger Pierre Pilarski genom sin agent Francois Jamier.
Hovbölden läkte dock inte på förväntat sätt.
– Såväl veterinär som hovslagare följde utveckligen noga och det såg positivt ut, även på söndagsmorgonen. Men, det visade sig ta längre tid än förväntat då hans hovar är lite speciella och hans utrustning med flappsko var inget plus i det här fallet.

Ville visa fansen hans dagsstatus

Trots det valde kretsen att ta honom till Vincennes.
– Anledningen var för att visa upp honom och visa hans fans att det inte är något allvarligt fel på honom. 
Beslutet togs för att skippa spekulationer.
– Han var ju, som vanligt, storfavorit och…nu fick alla se hans status, att det bara var en hovböld.

Framtiden ser ljus ut

– Två problem på 24 timmar är inte så lätt att hantera, framför allt inte när hästen heter Bold Eagle. Björn Goop kände det som man kunde se från sidan och tog helt rätt beslut.
Hur är det med honom nu?
– Han joggades under torsdagsförmiddagen och kändes bra. Starten i Prix du Bourbonnais är inte i fara. 

FAKTA

Hovböld

En hovböld är en infektion i hovens läderhud. Bakterier har tagit sig in där via trampskador, sömstick, spiktramp, hornsprickor, hålväggar, bärrandsröta eller mikroskopiska skador och bristningar i hoven. Hästens infektionsförsvar sätter in sina resurser mot bakterierna och det inkluderar en inflammatorisk reaktion.

Hästen får en svullnad i läderhuden och varbildningen från bakterier och skadade vävnader samlas i en böld. Svullnaden gör mycket ont vartefter trycket ökar och hästen blir kraftigt halt. Den ökade blodgenomströmningen gör att hoven blir varm. Ofta svullnar kotan och benet. Smärtan gör att hästen blir allmänpåverkad, tappar aptiten och kanske till och med får feber. Hur snabbt bölden växer till är olika – vid kallt väder kan en böld ligga och pyra länge utan att ge några dramatiska symptom, medan högsommarvärme gör att den växer till fortare.

Källa: agria.se.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.