Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Quid Pro Quo opererad

Foto: LEIF NORBERG/ALN
Quid Prop Quo laseropererades under torsdagen. Foto: LEIF NORBERG/ALN

Quid Pro Quo klappade ihop från ledningen i söndags på Bergsåker. Nu har man hittat ett fel på honom och under torsdagen besökte hästen veterinären där man genomförde en laseroperation på hästen.

Publicerad:

Quid Pro Quo inledde året med seger den 26 mars, men i årets andra start i söndags fick han nöja sig med en fjärdeplats. När veterinären gick igenom Quid Pro Quo under onsdagen hittades ett fel i halsen.
– Catarina Fischerström på Bergsåkers hästklinik hittade ett fel med struplocket, så kallat entrapment, som är fixat idag torsdag under förmiddagen, säger Svante Båth och fortsätter.
– Fischerström var mycket nöjd med hur ingreppet hade gått och Quid Pro Quo har redan kommit hem till stallet. Det känns skönt.
Quid Pro Quo har inte blivit sövd och öppnad utan man har gjort en laseroperation.
– När man söver och öppnar hästen vet man att det till hundraprocent blir bra. Med laseroperation brukar det gå bra. Skillnaden med en laseroperation är att man slipper ett sår som ska läka och konvalescenttiden blir kortare. Nu får Quid Pro Quo bara ta det lugnt en vecka, sedan jogga i två veckor och därefter ska han vara igång med sin intervallträning som vanligt, säger Svante Båth.
Detta innebär att den sexårige hingsten missar den närmaste tidens storlopp. Bland annat var tanken att hästen skulle ha startat i Finland nästa helg. Däremot ska inte hela tävlingssäsongen vara i fara.
– Hästen ska ju så klart på återbesök, men om allt löper på som det ska är förhoppningen att han ska kunna vara tillbaka om sju-åtta veckor. Då kan vi förhoppningsvis vara med andra halvan av säsongen. Även om Quid Pro Quo är "gammal" i mitt stall är han relativt ung och jag tycker han ska ha många år kvar att tävla.
Det här problemet är heller inget som Svante Båth märkt av tidigare på Quid Pro Quo.
– För ungefär två månader sedan kollade vi halsen på honom och allt såg bra ut så det måste ha hänt något därefter. Exakt vad som har hänt vet jag inte, men den lilla indikation vi sett på sistone är att han fått problem att svälja hö och har lätt för att sätta i halsen. Han har inte varit sjuk utan det är ett mekaniskt fel som är tillfixat och det hade varit värre som han varit sjuk, säger Svante Båth och är nöjd med hur veterinärvården fungerar.
– Det är tacksamt att få professionell hjälp som på Bergsåkers hästklinik där det hittade och åtgärdade hästens problem snabbt. Vi är lite bortskämda med hur bra vi har det och det är ibland lätt att glömma när det klankas på dyra veterinärkostnader och sånt, säger Svante Båth.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.