Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Registreringsskandal i Finland

Styrelseordförande i centralorganisationen Suomen Hippos, Antti Lehtisalo, avgick under tisdagen på grund av att han var bland de 22 uppfödare vars föl hade identifierats utomlands. Något som är emot finska registreringsbestämmelser.

Av: Marja Mahlamäki
Publicerad:

Det har kommit fram att 56 finska föl födda mellan åren 2012-2017 identifierats för registrering utomlands, även fast det i deras papper står att det har skett i Finland. Tidigare var det tillåtet att identifieraren gjorde besök till föl av utlandsstationerade ston och fölen fick status som finskfödda. Nu behöver föl fraktas till Finland för registrering under födelseåret vilket inte var fallet här. 21 av fölen fanns i Estland, 33 i Danmark och två i Frankrike.

Tre verksamhetsledare av regionella hästavelsförbunden var involverade i skandalen. Hippos Avelsnämd gav ett års förbud att identifieriera till personen som hade utfört de flesta av falska de registreringarna. Hippos styrelse behandlade saken i ett extramöte i slutet av februari och kom till beslut att inte förändra involverade hästarnas stamboksstatus.

Båda besluten offentliggjordes under måndagen vilket vållade ordentlig storm i sociala medier. Ordförande Antti Lehtisalo, som är uppfödare till Ale-hästarna, tog beslutet att avgå. Samma slutsats drog veterinären Antero Tupamäki som var utredningsperson i Jordbruksministeriets utredning om hästnäringens utveckling och uppväxt i Finland.

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Marja Mahlamäki

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.