Sveriges ledande travtidning
ANNONS

René inför Sprintermästaren: "Dupree skrämmer inte"

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Intresset har varit svalt för Sprintermästaren de senaste åren.
Nu tror Halmstads sportchef, René Jensen, att avsaknaden av utlandsfödda affischnamn så som Nuncio ökar antalet hästar i årets upplaga.
– Min uppfattning är att Dupree inte skrämmer bort någon, säger han.

Publicerad:

Under måndagseftermiddagen höll René Jensen en pressträff på Halmstadtravet inför Stosprintern samt Sprintermästaren. Det förstnämnda loppet har högre förstapris än tidigare.
– I år är det 70.000 euro i förstpris och från 2019 garanterar vi minst 700.000 svenska kronor, då kommer priserna att presenteras i svenska kronor och inte euro, då riskerar vi inte att yttre omständigheter i världen gör att utländsk valuta kan krascha, säger han.
Från 2019 kommer även Sprintermästaren att ha en garanterat förstapris: lägst 1.000.000 kronor.
– Som det ser ut gällande anmälningarna till 2019 kanske vi kan höja prispengar i framför allt Stosprintern, det kan handla om såväl i försöken som i finalen. 

"Mellan 24 och 27 hästar"
De senaste två åren har det endast varit 21 hästar anmälda till Sprintermästaren, i år är den siffran högre – spår Jensen.
– Min bedömning är att det kommer mellan 24 och 27 hästar i år. De senaste åren har det funnits en mycket stor favorit, till exempel Nuncio och Uncle Lasse, som skrämt bort andra hästar. I år upplever jag inte att vi har det, nivån är jämn och bra. Enligt min uppfattning skrämmer inte USA-födde Dupree – som aviserat start – bort andra hästar och andra utlandsfödda hästar tror jag inte gör sig gällande. 

"Riktigt intressant utan skor"
Andover Hall-sonen Dupree, med knappt 200.000 dollar på kontot, som ägs av Courant AB har nyligen anlänt till Sverige och står uppstallad hos Stefan Melander, i fjol vann han tre av fem lopp hos Marcus Melander i USA men i år står han utan seger. Marcus kommer fortsatt att stå som tränare på hästen.
– Jag tror det blir riktigt intressant att se honom utan skor i Halmstad, i min regi gick han med skor hela tiden. Givetvis är han svårbedömd, men med tanke på hur han kvick han är bakom bilen ser jag fram emot det loppet.
Bland annat får han möta Makethemark (e. Maharajah).
– Där har jag fått klartecken, medan Svante Båth inte riktigt bestämt sig kring Deimos Racing ännu, säger René som hoppas att få dit Rajesh Face.
– Lutfi Kolgjini har inte tagit ställning men har sagt att han kan springa 1.09,0 och jag har ju uppmuntrat honom att komma, springer han det vinner han ju loppet.

Höjda entrépriser
I år höjs entrépriserna till såväl Sprintermästaren den 6 juli som Stosprintern den 8 juli.
– I fjol kostade det 150 kronor per dag, i år höjer vi till 180 kronor.
Hur tror du att det tas emot?
– Höjer man så lite tror jag att man kan acceptera det, när vi inte höjt på några år. Ska jag kolla en fotbollsmatch i division fem kostar det 40-50 kronor, så travet kanske är värt lite mer egentligen men...
Under måndagskvällen körs försöken till Stosprintern som slog nytt rekord med 33 anmälda hästar till försöken det här året.

FAKTA

Senaste vinnarna i Sprintermästaren

2016: Uncle Lasse (utlandsfödd)
2015: Nuncio (utlandsfödd)
2014: Happy Days (svenskfödd)
2013: Quid Pro Quo (svenskfödd)
2012: Brad de Veluwe (utlandsfödd)

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.