Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Rent och skärt djurplågeri"

Foto: MONTAGE
Foto: MONTAGE

Daniel Schützer valde att avgå från Svensk Travsports styrelse efter kritik mot den bränning han utförde som behandling av en häst i helgen.
Veterinär Peter Kallings, även ordförande i European Horserace Scientific Liaison Committee, tycker inte att ärendet är utagerat med det.
– Det är rent och skärt djurplågeri och jag tycker det ska testas civilrättsligt, säger Peter Kallings.

Publicerad:

Peter Kallings är veterinär, doktor i veterinärmedicin, sakkunnig åt Svensk Travsport i doping- och medicineringsfrågor, forskningschef på Hästnäringens Nationella Stiftelse samt ordförande i den gemensamma Europeiska dopningskommittén för trav- och galoppsport EHSLC, en förkortning av engelskans European Horserace Scientific Liaison Committee. Han har följt ärendet kring Daniel Schützers behandling av Bobbery och är i det närmaste bestört.

– Med tanke på den medvetenhet vi har i dag kring hästvälfärd, finns det för mig inget försvar att använda sig av en sådan här metod som jag skulle vilja likna vid häxkonst: att ont ska med ont fördrivas. Det finns inga veterinärmedicinska studier på att detta skulle ha någon verkan överhuvudtaget och än mindre på gaffelband. Det är närmast att likna vid en tortyrmetod. Om det fanns någon positiv effekt - varför skulle inte idrottare utsätta sig för detta vid idrottsskador kan man då undra? Metoden slutade att användas på människa under 1800-talet, säger Peter Kallings.

Peter Kallings nämner inte minst den norm som Sveriges Veterinärförbund satt mot bränning vid ortopediska lidanden på häst.
– Det här är helt och hållet förkastligt. Det här hör inte hemma i modern hästsjukvård och rekommenderas inte längre, vilket har också satts upp som norm och om jag var med och arbetade fram inom Sveriges Veterinärförbund redan på 80-talet. Sedan dess har det hänt mycket när det kommer till synen på djur och jag trodde vi kommit längre. 

"Måste få ett stopp"

Peter Kallings såg själv bilderna då de lades upp på sociala medier under söndagen och för honom är det inget tvivel på vad utgången av det hela bör bli:
– Jag har gett kollegorna rådet att anmäla detta. Jag anser att detta strider mot djurskyddslagen och jag tycker det är någonting som ska testas civilrättsligt. Behandlingen är inte lege artis (enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, reds anm.) enligt mig, och saken bör prövas i den veterinära ansvarsnämnden, säger Kallings och fortsätter:

– Jag ville förbjuda den här behandlingsmetoden redan för 20-30 år sedan, då det innebär ett lidande för hästen som inte är försvarbart. I dag finns det veterinärmedicinska studier som visar på andra moderna behandlingar som faktiskt fungerar och som inte innebär brännskador. De få studier som finns visade på allvarlig hudinflammation och ärrbildning - inga som helst effekter i djupare liggande vävnad som exempelvis gaffelband, framför allt inte om man punktbränner hela kotan och nedåt. Det var också uppe internationellt då vi diskuterade ett förbud inom det Europeiska samarbetet (EHSLC) så sent som i höstas.

Peter Kallings ser inte behandlingsmetoden som någonting annat än ett hot mot djurskyddet, att det är djurplågeri att genomföra bränning av kotan på sättet likt det som rapporterats om under dagen.
– Det enda positiva med det här, det är att detta kan leda till ett prejudikat. Att man helt enkelt för det i ljuset, att detta inte är okej. Det måste få ett stopp, det är rent och skärt djurplågeri, säger Peter Kallings.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.