Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Revansch och nytt världsrekord för Bilibili

Foto: SCOOPDYGA
Foto: SCOOPDYGA

I Prix de Cornulier blev det en tredjeplats för Bilibili.
I Grupp I-loppet Prix de l'Ile-de-France tog man revansch – och det med besked.

Publicerad:

Tillsammans med Bellissima France ansågs Bilibili vara den med störst chans i Prix de Cornulier, världens högst doterade montélopp. Där slutade det med en tredjeplats, men redan två veckor senare kom Bilibili att revanschera sig. Sexåringen efter Niky deltog i Prix de l'Ile-de-France på Vincennes under söndagen och det blev en enkel seger efter väl avvägd ritt av Alexandre Abrivard.
Loppet som gick över 2.175 meter avverkades i mycket högt tempo. Valdice de Mars och Youann Lebourgeois närmast skenade i ledningen och kom till 675 meter på 1.06,8 och 1.175 meter på 1.08,1. I det läget tröt krafterna och istället övertog Valliant Cash ledningen.
Denne var i sin tur slagen av Bilibili då 500 meter av loppet återstod. Alexandre Abrivard drog undan och skapade en lucka till fältet som de inte kunde ta igen. Bilibili vann på övertygade sätt före Attentionally (e. Jasmin de Flore), som hade en del strul under vägen för David Thomain.

Nytt världsrekord
Segertiden skrevs till 1.10,5/2.175 meter, en tid som är anmärkningsvärd. Det var nämligen nytt världsrekord med en tiondel. Scarlet Turgot hade det tidigare rekordet, satt 2016, på 1.10,6/2.175 meter. En sak har Bilibili och Scarlet Turgot gemensamt. Båda har/hade Alexandre Abrivard som försteryttare.
90.000 euro var förstapriset i loppet och segern i Prix de l'Ile-de-France var Bilibilis andra seger i Grupp I-sammanhang. Han vann nämligen fyraåringarnas största drabbning i monté, Prix du President de la Republique.  Totalt var det hans sjunde triumf i grupplopp.

Ägaren även bakom svenska topphästar
Hästen tränas av Laurent Claude Abrivard och ägs av Jean Pierre Barjon. Jean Pierre Barjon har även kopplingar till svensk travsport. Han ägde nämligen unghäststjärnan Mister J.P. och har ytterligare en handfull hästar hos Björn Goop.
Bilibili är den som haft klart mest framgångar på travbanan av modern Quetty du Donjons sex avkommor, men då ska det noteras att Bilibili är den ende hingsten som hon lämnat. Fyraåriga Dedicate Of Citrus är den som tjänat näst mest i syskonskaran med 68.560 euro intjänat.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.