Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Rikstravets försäljning förlängs

Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN
Kajsa Frick har lite kvar att jobba på med sitt Stall Leksand. 1 000 sålda andelar är passerat, knappt 500 finns kvar. Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN

Rikstravets försäljningsperiod förlängs till årsskiftet. Tränarna har samtidigt fått klartecken att skaffa hästar till tävlingen, trots att endast drygt hälften av andelarna är sålda och bara ett stall hittills fulltecknat.

Publicerad:

Andelsförsäljningen i rikstravet har inte motsvarat förväntningarna och förhoppningarna och igår (måndag) beslutade Svensk Travsport att göra förändringar för att rädda projektet från, som det börjat se ut, ett hotande praktfiasko. Den viktigaste ändringen är att försäljningsperioden förlängs till årsskiftet.

– Genom att förlänga försäljningen till årsskiftet öppnas möjligheten att köpa andelar i stallen som julklapp. Dessutom stimuleras försäljningen när hästarna till stallen blir klara, och folk så att säga vet vilka hästar det är de köper in sig i, säger Tomas Klasson, projektledare på Svensk Travsport för rikstravet SHL.

Från början var det sagt att tränarna inte fick börja skaffa hästar till stallen förrän de var fulltecknade, vilket var ett märkligt tillvägagångssätt. Dels förväntades då andelsköparna att gå med på att ”köpa grisen i säcken”, alltså de visste inte vilka hästar det handlade om, dels bakband det tränarna som ska ha hand om rikshästarna att leta och skaffa lämpliga objekt. Nu har man alltså ändrat på det.

– För tre veckor sedan gav vi klartecken för tränarna att hitta sin första häst. När de första blev klara märkte vi direkt att försäljningen av andelar ökade i de stallen. Nu har vi beslutat att tränarna får skaffa båda sina hästar utan att stallen är slutsålda ännu. Tävlingen startar ju 1 december och tränarna måste därför agera med att skaffa hästar nu, säger Tomas Klasson.

De som väntar med att köpa andelar till december hinner alltså få en bra vink om vilka tränare som verkar ha lyckats bäst med att hitta lämpliga hästar. En vinst direkt, tidigt i december för stallet, lär också påverka intresset för att vara med i just de stallet positivt.

Samtidigt jobbar man vidare gentemot de inblandade ishockeyklubbarna.

– Det handlar om att marknadsföra rikstravet både på läktarplats och i sponsorlogerna. Det kommer till exempel att bli erbjudanden för företag, sponsorer, till både ishockeylagen och travbanornas sponsorer, att köpa riksandelar som julklapp till anställda, säger Tomas Klasson.

Stallen, och tävlingen startas alltså trots att det sannolikt inte kommer att vara fulltecknat i några av stallen den 1 december. Frågan är vad som händer om de inte är fulltecknade 31 december?

– Inga garantier finns från varken ST eller ATG om att gå in om stallen inte säljs ut. Vår inställning är att det ska bli slutsålt, avslutar Tomas Klasson.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.