Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Riordan: "Ett långskott"

Foto: Maria Holmén/Travronden
Blir det ett nytt Prix d'Amérique-äventyr för Treasure Kronos? Foto: Maria Holmén/Travronden

Jerry Riordan har redan Ringostarr Treb klar för Prix d'Amérique, men han nöjer sig inte där. Halva fältet återstår att fylla och både Treasure Kronos och Twister Bi är aktuella för storloppet.

Publicerad:

Till helgen körs det sista B-loppet på fransk mark och Jerry Riordan väljer att sela ut Treasure Kronos i hopp om att stoet kan sno åt sig en topplacering och kvala in till Prix d'Amérique två veckor senare. Det femåriga stoet var tvåa i Prix Tenor de Baune senast och överraskade många när hon tog hem Criterium Continental förra julen och kvalade in till det franska storloppet för knappt ett år sedan.
– Jag var väldigt nöjd med hennes senaste insats och vi valde mellan att gå ut i Prix de Belgique eller i Prix de Brest, men till sist valde vi det här loppet. Detta på grund av att hon kvalar in till Prix d'Amérique om hon är bland de tre första i mål och det tycker jag absolut inte är någon omöjlighet. Vi vet att det är ett långskott, men många hästar går preparélopp och vi har chansen. Ägarna älskade upplevelsen med Prix d'Amérique och hoppas på det i år också.

Gabriele Gelormini körde Treasure Kronos till andraplatsen i Prix Tenor de Baune senast och får chansen på nytt.
– Ja, han kommer att köra igen. Allt har varit väl med hästen efter det loppet. Hon stod för en fin avslutning och har kommit ur loppet på ett bra sätt. Jag tror att hon kommer nå toppformen som hon hade i somras. Blir det inte start i Prix d'Amérique kommer hon istället att gå ut i Prix de Luxembourg.

Stallet har redan kvalat in Ringostarr Treb till Prix d'Amérique. Den åttaårige hingsten var trea i Prix de Bourbonnais 10 december bakom Bird Parker och Bold Eagle och fick således en direktplats. Senast var han ute i Prix de Bourgogne där han slutade oplacerad. Nu finslipas han inför storloppet på Vincennes söndagen 29 januari.
– Tanken var hela tiden att köra preparé med honom senast. Han såg fin ut då och tanken har aldrig varit att starta i Prix de Belgique med hästen. Prix d'Amérique är kanske inte det optimala loppet för en häst som Ringostarr Treb, men kvalar man in så vill man ändå vara med. Vi kommer att ha honom i form och sedan hoppas vi på det bästa, men man ska samtidigt veta att det kommer fina uppgifter för honom senare i sommar. Förhoppningsvis kan han starta på Solvalla i slutet av maj och sedan vara med i Sundsvall Open Trot igen. Jag vill inte kasta bort alla fina uppgifter under sommaren med att starta honom för hårt nu under vintern.

Den tredje av Jerry Riordans hästar som kan bli aktuell för Prix d'Amérique är Twister Bi. Twister Bi vann VM-loppet på Yonkers i oktober och återkom på tävlingsbanan med en femteplats i Prix Tenor de Baune, men där var han inte riktigt sig lik.
– När en häst som Readly Express når ledningen och får köra så pass sakta mitt i loppet så går han inte att slå. Min häst avslutade bra, men jag hade kanske önskat att han kunde vara ännu lite vassare. Alexandre (Abrivard) som körde honom sa att han inte tyckte att han var lika explosiv som han varit tidigare och vi kollade upp hästen efteråt. Det visade sig att han inte var helt frisk och han har behandlats, men är igång och tränar igen.

Skulle det bli start för Twister Bi i det penningstinna loppet på Vincennes kan det mycket väl bli hans sista lopp på ett tag.
– Kommer han med i Prix d'Amérique på pengar är det ett plus, men gör han det inte är det inte hela världen och då får vi sikta på något annat. Precis som med Ringostarr Treb vill jag inte tömma Twister Bi för mycket och jag hoppas på både Elitloppet och en ny start i VM-loppet för honom. Skulle det bli start i Pd'A är det förmodligen hans sista start för vintern. Sedan siktar vi på en ny fin sommar.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.