Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Riordan: "Jag kan inte ha det bättre"

Foto: MIA TÖRNBERG
Foto: MIA TÖRNBERG

Jerry Riordan hade ett ­fantastiskt år under 2016 med mer pengar än någonsin inkört i Sverige. I en lång intervju berättar han om allt ifrån sin resa från USA till Sverige, doping och Treasure Kronos Prix d'Amerique-äventyr - till det svenska vädret...

Publicerad:

Numera känns det som att amerikanen Jerry Riordan har slagit sig ner och är nöjd med situationen. Halmstad känns som hemma, trots att han är uppvuxen i Rhode Island, Boston. 
Han började karriären i USA och hade en ganska framgångsrik sådan som anställd hos Bill Vaughn där han bland annat skötte Elitloppsdeltagaren Chiola Hanover. Efter ett par år hos Bill Vaughn gick flyttlasset till Chuck Sylvester, där han blev kvar till 1989 då egna tränarlicensen togs ut. 1991 sneglade han däremot till Italien och ett tag i början av 90-talet hade han verksamhet på två ställen, i Milano och New Jersey.
– Travsporten i USA mådde ungefär så som den gör i Italien nu. Jag kände mig tvungen att flytta, jag ville ju hålla på med det jag verkligen älskade och som jag faktiskt också kunde, säger Jerry Riordan då han blickar tillbaka.

Testades positivt för kokain
1992 testade en av hans hästar positivt för doping i USA. Än i dag kan han känna att det ligger honom i fatet – trots att han anser sig vara helt oskyldig.
– Jag vill verkligen dra hela historien, för att det inte ska bli några missförstånd. Jag hade en anställd, som verkligen var duktig. Plötsligt började hon bete sig konstigt, gick ner väldigt mycket i vikt och så vidare. Hon var beroende av kokain, som så många andra i USA under 1990-talet. Jag tog tag i det hela och sade åt henne att hon inte kunde vara kvar, hon fick helt enkelt sparken. En vecka senare, då jag fortfarande var i Italien och jobbade, testades en av mina hästar positivt för just kokain.
Jerry Riordan blev avstängd i två veckor, men någon större skandal var det inte fråga om hemma i USA.
– Folk skrattade mest åt det, man förstod att jag var helt oskyldig. Något som dessutom var ett stort bekymmer på den här tiden var att man inte kunde se hur mycket av det förbjudna medlet som fanns i kroppen, det bara indikerade positivt prov. Hade man haft sådana verktyg som man har i dag hade man märkt att det inte getts till hästen, utan att hästen fått i sig sådana partiklar från skötaren.
Hur tycker du att detta påverkar dig i dag?
– Mig påverkar det ingenting, faktiskt. Däremot märker jag mycket väl att många är misstänksamma, däribland ST. Jag har fått en hel del dopingtester av mina hästar, senast i slutet av december kollades två av mina hästar under en tävlingsdag på Halmstad. Jag ringde upp ST och undrade hur det kom sig att det bara var mina hästar de begärt prov på. Då svarade de bland annat att de får in tips mot mig, men att de inte vet mot vad. Redan där fattar du ju vilken nivå vi pratar om. Folk är väl avundsjuka... Jag har ett framgångsrikt stall. Kan man någon gång kanske fundera i banorna att jag faktiskt vet hur man tränar hästar, undrar Riordan.

”Italien var fantastiskt”
Vi återgår till Jerry Riordans resa. Han flyttade från USA till Italien, där han firade fina framgångar.
– Italien var fantastiskt, på så många sätt. Det var ett underbart land att leva i och travsporten mådde bra på den tiden. Kring 2010 där­emot då blev det inte speciellt ­roliga tider i italiensk travsport, och det var då jag började fundera i banorna att satsa på Sverige.
Amerikanens riktigt stora stjärna, Lisa America, gjorde att han fick ett namn i Norden.
– I och med hennes resa insåg jag att travet i Sverige var någonting annat än bara jobb. Det var en livsstil. Precis så som jag alltid har tyckt och tänkt. Det är nog också mycket därför jag trivs så bra, just för att så många i Sverige håller hästar lika kärt som jag.
I dag håller han till i Halmstad. Där tränar han på Halmstadtravets banor, som han inte kan hylla nog.
– Jag kan inte ha det bättre. Min personal är jättebra och banorna som vi tränar på är perfekta, året runt. Svenska vädret däremot... Jag sade att jag trivs i Sverige och det gör jag. Men det här vita helvetet som kommer ner från himlen, det kan jag vara utan, säger Riordan och skrattar högt innan han kommer med en nyhet.
– Andreas Lövdal byter arbetsgivare och flyttar till Timo Nurmos. I honom förlorar jag en riktigt bra grabb, men han är alltid välkommen tillbaka. På Andreas plats kommer istället Joakim Granlund komma in. Han har varit hos Robert Bergh och Claes Sjöström tidigare, så det tror jag blir bra.

"Får fortsätta jobba hårt"
Stallet tjänade nästan nio miljoner under 2016 och antalet hästar har legat stadigt kring 35 stycken. 35 hästar i träning – trots att knappt någon svensk hästägare finns i stallet.
– Det är lite konstigt kan jag tycka, men jag tror det har med den uppfattning folk har om mig. Jag får fortsätta jobba hårt, då försvinner nog den stämpeln jag fått. Jag har någon enstaka svensk ägare, men då bor de i Thailand eller på Malta. Jag är nöjd med antalet hästar, men jag hoppas givetvis att alla ska vilja ha häst i träning hos mig. Fjolårets resultat var bra och Treasure Kronos var väl en stor bidragande faktor till de siffor som vi fick, säger Jerry Riordan.

Hästen känns bättre än någonsin
Just Treasure Kronos har gjort det mesta rätt under karriären. Seger i Breeders' Crown som treåring och Stosprintern som fyraåring är bara några av framgångarna. Största segern kom däremot i december månad. Då vann hon Criterium Continental på Vincennes och kvalificerade sig till Prix d'Amerique.
– Den vinsten var jätterolig. Hästen är underbar på alla sätt och vis. Visst visste jag att hon var bra, men att hon skulle slå så pass bra hästar var väl inte riktigt vad jag trodde. Ingen är gladare än jag att hon gjorde det däremot.
Efter vinsten på 1.11,8a/2.100 meter åkte Treasure Kronos tillbaka till Halmstad och tränaren är nöjd med sin travare.
– Resan senast blev väldigt bra, Christoffer gav henne en perfekt resa. Det känns konstigt att säga det, men hon känns faktiskt bättre än någonsin. Hon är smidig och fräsch, dessutom verkar hon ha tagit genomköraren senast på fint sätt. Banorna här hemma har varit jättefina så jag har kunnat förbereda henne precis som jag önskat.

Preparélopp på lördag
På lördag blir det start i Prix de Croix (120.000 euro). Det blir första gången hon får känna på franska voltstartsystemet. Speciellt orolig över hästen är Riordan inte.
– Nej, den här starten gör jag lika mycket för Christoffers skull. Han ska få möjlighet att lära sig startsystemet inför Prix d'Amerique. Vi kör med skor och det blir en klassisk fransk preparé. Jag har hört snacket i veckan om Sofia Aronsson och Anna Mix, men i Frankrike är preparé tillåtet, så det är lika bra att säga som det är. Då tror jag nästan mer på min andrahäst Tango Negro, som vi ska köra barfota runt om med.
Efter starten i Prix de Croix blir Treasure Kronos kvar i Frankrike för uppladdning inför det stora slaget sista söndagen i januari.
– Hon kommer stallas upp i Björn Goops borg på Grosbois. Att vara med i Prix d'Amerique är väl allas dröm och det ska bli häftigt. Det finns däremot en sak som jag sagt tidigare och det står jag fast vid. Jag ser hellre att hon inte får riktigt chansen i Prix d'Amerique och slutar fyra-femma, så vi får grubbla över hur det gått om det löst sig bättre, än att hon går sig väldigt tom som oplacerad. Det hoppas jag också Christoffer har med sig. Det går inte att köra loppet som att vi ska vinna, då är vi ute på alldeles för djupt vatten, säger Riordan och säger:
– Åtminstone får jag och hästens ägare njuta av fransk mat och dryck. Det är inte det dummaste faktiskt, säger Riordan och avslutar sedan med ett skämt, signifikativt för honom.
– Jag har sagt att jag ska flytta från Sverige då jag fått Christoffer Eriksson att bli en stjärna, eller snarare legend i Sverige. Om han vinner Prix d'Amerique får jag väl fundera på vart jag ska bege mig...

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.