Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sabotage i Bergen

Foto: PRIVAT
Bild på Emil Fames hov. Foto: PRIVAT

Under torsdagskvällen skulle Gaute Luras Emil Fame ha startat på Bergen travbana.
Nu kan hästen istället ha gjort sin sista start - på grund av att en obehörig och okänd person spikat i tre sömmar i hästens hov.

Publicerad:

Travronden får tag i en mycket bedrövad Gaute Lura under torsdagskvällen. Han själv berättar vad som hänt.
– Någon har spikat i tre sömmar i hästens hov. Två stycken har spikats in i sömhålen i skon, medans en tredje är inspikad rakt in i hästens stråle. Jag har så mycket tankar i huvudet just nu, man funderar mycket. Är det någon som är arg på mig? Är det en konkurrent som saboterat för att de sett oss som allvarliga motståndare? Oavsett hur det ligger till så ska djuren aldrig få skadas, de har absolut inte gjort någonting, säger Lura innan han behöver hämta sig en aning.
Gaute Lura har två stall på Bergen Travbana. Dessutom har han en gård där han har ytterligare några hästar. Det var i samband med att han var på gården som det hela hänt.
– Emil Fame står inne på Bergen Travbana. När jag åkte till gården strax innan 15-tiden för att hämta några andra starthästar inför kvällen var allting som det skulle, men när vi var tillbaka märkte vi det här. Under en timme var inte någon av oss behöriga i stallet och det är då detta hänt, fortsätter proffstränaren.

"Karrären kan vara över"
I detta nu är Emil Fame inne på veterinärkliniken, där hoven röntgas.
– Jag tog själv bort en av sömmarna och det droppade kraftigt med blod. Veterinärerna håller nu på och undersöker hur djupt sömmen i strålen gick in. Beroende på hur djupt sår det blivit så kan hästens karriär vara över.
Vem eller hur det hela kan ha hänt har Gaute Lura ingen aning om.
– Jag kan inte fatta hur en människa kan göra något sådant här. Det är helt obegripligt hur man kan ge sig på ett oskyldigt djur. Jag hoppas verkligen att någon kan ha sett någonting, eller något som någon hört. En person som gör någonting sådant här ska inte få gå fri.

"Veckan var redan tuff nog"
Torsdagskvällen blev inte riktigt som Gaute Lura tänkt sig. Förutom hästen tänker han även på ägarna och sig själv.
– Det här var en av de bättre hästarna i mitt stall, han har ändå tjänat närmare 100.000 kronor i år. Jag lider med ägarna, verkligen. Den här veckan var redan tuff nog i och med att min mamma begravdes under gårdagen. Just nu känns allting meningslöst, jag är tom, men som tur är har man andra hästar som man måste tänka på. Jag måste vara stark för deras skull, avslutar Lura.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.