Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sauveur mot Norge igen

Foto: ALN
Sauveur är redo att försvara sin titel i Ulf Thoresens Minneslopp. Foto: ALN

Sauveur – så heter Månadens häst i Travronden för maj. Närmast beger sig ”världsrekordhästen” till norska Jarlsberg för att försvara sin titel från förra året.

Publicerad:

Sauveur anlände i Björn Goops träning i mitten på september förra året, men det dröjde till den 8 januari i år innan han kom till start.
– Sauveur hade otur när han reste till Frankrike och blev tyvärr sjuk i samband med det. Det var av den anledningen som han blev borta från tävlingsbanan några månader, säger Björn Goop.
Sauveur gick först i träning till Fabrice Souloy, men kort därefter uppdagades den dopingshärva med kobolt som några av Souloys hästar lämnade positivt dopingsprov på efter lopp i Norge och Sverige. Då flyttades Sauveur till Björn Goop.
– När han kom till mig var statusen att han var frisk och vi kunde börja träna. Han hade tappat mycket och fick rejält med träning innan han var klar för start.
Det blev fem starter på Vincennes under årets fyra första månader.
– Han hade ett bra vintermee­ting, men tyvärr galopperade han i några lopp. Han sprang ändå in över en halv miljon kronor. Det viktigaste var att han han var bra så han skulle få en bra säsong under våren och sommaren och det har vi lyckats bra med, säger Goop.

För därefter bar det av till Sverige och två stayerlopp i maj.
– Till att börja med var Orebro Intn’l och Harper Hanovers lopp de två stora huvudmålen för Sauveur. I Örebro gjorde han ett jättebra lopp, men kunde inte rå på Balfour som startade 40 meter framför honom och som svarade för en fantomprestation.
Sedan bar det av till Solvalla och Harper Hanovers lopp som han vann på 1.12,0/3 180 meter, vilket var en tiondel bättre tid än vad fjolårsvinnaren Bird Parker vann loppet på. Sauveurs tid är även världsrekord för femåriga och äldre hästar över distansen.
– Han gjorde ett kanonlopp. Redan före loppet sa jag att han nog måste ner på 1.12-tid för att vinna. Det blev några omstarter och jag laddade iväg honom varje gång. Han blev lite laddad av det och tog en kort galopp i inledningen i den giltiga starten så vi hamnade långt bak. Det blev långt fram och jag fick attackera mitt i loppet. Sedan löste det sig bra och in mot upploppet kändes det väldigt bra. Det är en fantastiskt häst.

Björn Goop berättar hur hästen är att jobba med:
– Det är en levnadsglad och trevlig häst som är samarbetsvillig. Han vill vara kung och bestämma, men är en trevlig individ.
– Han fick en paus efter Harpers för att återhämta sig. Nu siktar vi på att gå ut på Jarlsberg i Ulf Thoresens Grand International, ett lopp som han vann förra året, säger Björn Goop.
Det loppet avgörs den 9 juli.

Äger Sauveur gör Christer Hammarström som köpte hästen på hösten som tvååring.
– Jag hade haft hästar i rätt många år, men aldrig haft någon hos Åke Svanstedt, något som jag gärna ville. Efter ha fått lite kontakt med honom så letade han fram den här hästen åt mig. Jag var där och tittade på Sauveur och slog till. Då var han redan inkvalad och tanken var att hästen skulle ha startat som tvååring, säger Christer Hammarström.
Men som med många hästar går det inte alltid som planerat.
– Sauveur fick problem med ett framknä och fick stå över träning i några veckor. Därmed struntade vi i tvååringsstarterna för att vänta in treåringssäsongen.
Sedan kom det telefonsamtal som ingen hästägare vill ha.
– När Sauveur var tre år i mars ringde Åke (Svanstedt reds.anm) och sa att hästen stod på tre ben mitt i ett jobb. Sauveur hade fått en spricka på kotbenet, det blev operation och lång konvalescens så hela treåringssäsongen blev spolierad.
Därefter krävdes lång vila och uppträning.
– Jag placerade då hästen hos Ann-Britt Törnqvist som har hästrehabilitering utanför Örebro nära mig. I slutet av året fick Åke Lindblom hästen i träning och bara några veckor senare kvalade Sauveur in på 1.18,6. Hästen debutvann sedan på nyårsdagen och därefter har det gått riktigt bra. Det är en riktig solskens­historia.

Efter ett par framgångsrika år flyttades Sauveur till Frankrike.
– En sådan här häst får jag nog bara en gång i livet och då vill jag prova få med honom i Prix d’Amérique. Nu räckte han inte till det i vintras även om han gjorde det bra. Hästen fortsätter att utvecklas och vi siktar på det ännu en gång nästa vinter. Det måste man som hästägare få drömma om.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.