Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Six Pack fortsätter tävla

Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild
Six Pack tävlar vidare. På måndagen kom beskedet om hingstens framtid. Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild

Årets framgångsrikaste treårige hingst fortsätter tävlingskarriären i USA. Tidigt på måndagen, svensk tid, kom beslutet.
– Allt blev klart för bara någon timme sedan. Six Pack fortsätter att tävla som fyraåring, men ska även användas i avel nästa säsong, säger Åke Svanstedt till Travronden.

Publicerad:

Six Pack ägs av Åke Svanstedt, Jeff Gural, dansken Lars Berg och Stall Kalmar FF där delar av Kalmarbanans funktionärer är med.
– Vi fick ett fint bud från Hanover Shoe Farms, men tackade nej. Jeff Gural, som är delägare i många hästar i stallet och är vår största ägare, vill väldigt gärna fortsätta att tävla. Gänget från Kalmar vill också fortsätta med honom, dom är glada över beslutet, säger Svanstedt.

Jeff Gural äger travbanorna The Meadowlands i New Jersey samt Vernon och Tioga i New York. Han har infört en regel som säger att hingst måste tävla som fyraåring om hingstens avkommor ska tillåts tävla på hans banor i framtiden. En omdiskuterad regel i Nordamerika där de flesta topphingstar slutar tävla efter treårssäsongen. Men Gural är fast i sin övertygelse och vill att de bästa hästarna ska tävla längre.
– Givetvis har vi lyssnat på Gural och tagit hänsyn till honom, säger Svanstedt.

"Ännu bättre nästa år"

Six Pack vann två delar av The Triple Crown i år: Yonkers Trot och Kentucky Futurity. I den tredje deltävlingen, Hambletonain Stakes, var Muscle Mass-hingsten inte som bäst och blev dessutom fast för länge.

Det blev ändå elva segrar på 15 starter och drygt 1,1 miljoner dollar i prispengar. Han blev också världens snabbaste treåring när han vann Kentucky Futurity i Lexington på 1.07,9.
– Med tanke på att han är så stor borde han bli ännu lite bättre nästa år. Det är i alla fall vad jag hoppas.

Finns det någon chans att det blir start i Elitloppet nästa år?
– Nej, den är minimal. Möjligen om det blir direktflyg till Stockholm, men jag tror inte det. Tror också att det blir svårt att locka amerikanska hästar till Elitloppet i fortsättningen om man inte gör resan lättare. Sedan har det blivit allt mer pengar att köra om för äldre hästar i Nordamerika.  

Stallas upp nära Svanstedts gård

Six Pack kommer att stå uppstallad på Walnridge Farm i New Jersey under perioder i vinter. Nära Åke Svanstedts gård, Legend Farm.
– Man börjar betäcka den 15 februari här i USA. Sedan vill man ju börja träna honom inför tävlingssäsongen som börjar i maj. Fram till augusti är det bara fyraåringslopp för honom, men under hösten får han möta äldre hästar och det ska bli spännande.

Det blir en tuff kamp om avelsstona i New Jersey nästa år. Ledande avelshingsten Muscle Hill är tillbaka, liksom Trixton, Walner samt nykomlingarna Tactical Landing och Six Pack. Orsaken lär vara betydligt högre prissummor på The Meadowlands framöver.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.