Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Ska svara på behandling i samband med vila"

Foto: MONTAGE
Foto: MONTAGE

Varje vecka kommer någon av våra sex experter att svara på dina frågor. Den här veckan kom en fråga till hästveterinär Hanna Lähdekorpi, som handlade om behandling av framknän.

Publicerad:

Sedan en tid tillbaka har Travronden valt att ta in sex experter, för att svara på läsares frågor. Vill du ha svar på en fråga av en av våra experter? Skicka då in din fråga till redaktionen@travronden.se, eller dennis.engelbo@travronden.se. Frågan kan givetvis ställas helt anonymt. Våra experter:

  • Veterinärpraktik (Hanna Lähdekorpi).
  • Munhälsa (Giovanni Neri).
  • Arbetsliv, arbetsmiljö och lönefrågor (Anja Westberg och Jörgen Gustavsson).
  • Företagsjuridik (Helena Backlund).
  • Hovslageri (Patrick Hedqvist).

Veckans fråga:

Hej! Jag har precis fått in en nybliven fyraåring i mitt stall. Han är behandlad åtta gånger med kortison i sina framknän innan han kom till mig, men det är fortfarande inte bra. Jag tänker mig att han får vila ett tag. Men min undran är om det kan hjälpa med en nionde, eller tionde kortisonkur, eller om det snarare stjälper? Är det värt att testa något annat preparat? Veterinärskoning? Vill ju så gärna få honom att fungera. Hälsning //Håkan

Svar Hanna Lähdekorpi, hästveterinär, veterinära frågor:

Hej! Första steget för dig är att säkerställa att diagnosen är korrekt. Om hästen har en inflammation i lederna i sina framknän ska han svara på behandling med kortison i samband med vila.

Kortison, som är ett potent anti-inflammatoriskt läkemedel, dämpar symptomen på inflammation och hästen ska bli symptomfri om han inte utsätts för någon ansträngning. Att upprepa behandlingen med kortison är inte att rekommendera i nuläget om han inte svarat på detta tidigare.

Du bör gå vidare med vad det finns för underliggande orsak till att hästen inte svarar på behandling. Degenerativa förändringar i ledbrosket, osteoartrit, kan vara en orsak. Röntgen av framknäna är att rekommendera för att undersöka detta.

Finner man inget onormalt på röntgen kan diagnostisk artroskopi (titthålskirurgi) vara ett alternativ. Skador i ligament inuti leden och vissa fissurer diagnosticeras med denna metod. Detta är däremot ett relativt dyrt ingrepp.

Först när en diagnos finns kan vi lägga upp en plan för din häst. Dels med vad han behöver för vila/rehabilitering, dels behandling och framtida träningsupplägg.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.