Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Skarplöth: "Möjlighet att konkurrera på lika villkor"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Hasse Skarplöth. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Torsdagen 7 juni är en historisk dag för den svenska spelbranschen.
Spelmonopolet ryker från 1 januari 2019 – men för hästbranschen kvarstår frågan, hur kommer man finansieras framöver?

Publicerad:

Under torsdagen, strax efter 16-tiden, blev det klart med ny spellag från 1 januari 2019. Monopolet i spelbranschen är ett minne blott och kommersiella spelbolag är välkommna att erbjuda spel i Sverige, genom licens. ATG blir därmed ett spelbolag, precis som alla andra, på den nya licensmarknaden. För ATG och hästsporten är det ett stort steg. Från årsskiftet, i och med nya lagstiftningen, är det fortfarande oklart kring finansieringen av hästsporten, men Hans Skarplöth är nöjd att vara på god väg mot en "ny vardag".
– Det är skönt att denna långa resa nu lett till lagändring. Det är bara att tacka politikerna för en fin dialog och bra beslut, att det dessutom beslutades över blockgränsen, känns extra bra, säger ATG:s vd Hasse Skarplöth.

De senaste åren har spelbranschen förändrats kraftigt. Spelbolag har kunnat erbjuda spel på internet, till svenska kunder, trots att det i Sverige är monopol på spel. Spelbolagen har inte betalat skatt i Sverige, och har inte heller behövt följa svenska regler kring spelansvar. För ATG, har detta inneburit att man inte konkurrerat på marknaden, på lika villkor.
– Det är bra att vi nu på lång sikt får en spelmarknad med mer lika villkor. Den nya lagen ger ATG möjlighet att konkurrera på lika villkor, bland annat genom att vi kommer kunna bredda vår produktportfölj, säger Skarplöth.

"Vill se tydlighet i frågan"

Med den nya spellagstiftningen finns det däremot fortfarande en del frågetecken. Framför allt handlar det om hur hästsporten i Sverige ska finansieras. I dagarna ska en utredning tillsättas i frågan.
– Det finns fortfarande en del att invänta, framför allt när det kommer till direktiven kring marknadsavgiften för bolag som erbjuder spel på hästsport. Vi vill se en tydlighet i frågan, det är inte mer än rimligt att bolag som erbjuder spel på hästar också är med och finansierar svensk trav- och galoppsport, säger Skarplöth och fortsätter:

– Utredningen kommer ta sin tid, det är orimligt att tro att det som utvinns ur den, blir verklighet innan sommaren 2019. Därför är det viktigt med förutsägbarhet i den här frågan. Att vi så fort som möjligt vet vad som gäller, idealt vore givetvis att man ser till så det blir ett attraktivt erbjudande, både för sportens del, men även för oss som seriösa spelbolag.

Spellagstiftningen träder i kraft till årsskiftet, men Hans Skarplöth har ett tydligt budskap till sina konkurrenter.
– I och med torsdagens beslut, hoppas jag att alla aktörer inom branschen nu så snabbt som möjligt, börjar följa den nya lagen. Svenska folkets förtroende för spelbranschen trendar nedåt, därför är det en viktig fråga för alla. För att inte riskera att förtroendet trendar nedåt i snabbare takt än det nu gör, tycker jag det finns tre saker som vi genast bör efterleva. Dels att bara erbjuda bonus vid första speltillfället för en ny kund, men även att följa de nya riktlinjerna för marknadsföring, att helt enkelt se till att reklamen blir måttfull. Sedan dessutom att mediehusen tackar nej till reklam vars innehåll inte följer den nya spellagen, säger Skarplöth.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.