Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Skolhästen mot V75: ”Jag är redan nervös”

Foto: HÅKAN PERSSON/UMÅKER
Efter segern i Skellefteå i måndags laddar nu Felicia Olsson och Le Chapeau för V75 på hemmaplan. Foto: HÅKAN PERSSON/UMÅKER

Hon jobbar som ungdomsansvarig på Umåker och tog i måndags sin första tränarseger i första försöket med skolhästen Le Chapeau. I andra starten väntar nu V75-start på hemmaplan...
– Jag är redan nervös, men samtidigt litar jag på hästen, säger 21-åriga Felicia Olsson.

Publicerad:

Egentligen är det nästan för bra för att vara sant. Tänk bara att få vinna sin allra första start som nybliven amatörtränare med travskolans egen häst. Speciellt som Felicia Olsson jobbar som vikarierande ungdomsansvarig på Umåker och har runt 100 elever. Så det var många som jublade efter vinsten inom lunchtravet i Skellefteå i måndags. Och det var nioårige valacken Le Chapeau (e. Dream Vacation) som gjorde jobbet tillsammans med Malin Viklund.
– Det kändes kul att bara få vara med i loppet och så går han och vinner. Jag var glad bara Le Chapeau skulle följa med de övriga och inte göra bort sig, så det blev en rejäl chock. Många kom fram och gratulerade efter segern och det var dessutom fantastiskt roligt för alla eleverna på travskolan.

Det var Umåkers proffstränare Mats Bucht som skänkte Le Chapeau till travskolan för ungefär en månad sedan.
– Jag måste verkligen få tacka Mats för detta, det var väldigt snällt. Han har gjort grundjobbet med Le Chapeau under hela året och sedan blev det kanske en nytändning när hästen nu fick byta miljö. Vi har bara försökt att göra det så bra som möjligt för Le Chapeau och det ser ut som att livet just nu leker för honom. Han är dessutom allra bäst på isbana, fortsätter Felicia.

Ännu större saker väntar för den färska tränaren och skolhästen på juldagen. Felicia anmälde nämligen i går till V75-tävlingarna på Umåker – och kom med i den avslutande Vinterbjörken (V75-7). Hur många svenska tränare har tidigare vunnit i sin första start och i lopp nummer två gått ut på V75? Tja, inte kan det vara många.
– Här är man ute på hal is, men samtidigt är hästen nio år så det känns lite som nu eller aldrig. Vi fick spår tio och det handlar förstås om ännu tuffare motstånd den här gången. Men vår häst är rutinerad och jag litar på honom. Allt känns också bra efter senaste starten.

Felicia Olsson kommer inte från någon hästfamilj, men tog ponnytravlicens som tioåring.
– Jag stod i kö på ridskolan, men sedan anmälde mamma mig till en tredagars prova på-kurs på travskolan. Jag tyckte det var roligt och tog som sagt så småningom ut ponnytravlicens. Det är den speciella närheten till hästarna som är så unikt inom travet och skiljer sig mot ridsporten.

Felicia gick naturbrukslinjen på Forslundagymnasiet i Umeå och kvitterade ut en B-licens för tre-fyra år sedan.
– Den har dock varit vilande ända fram till nu. Men nu är det bara att köra på.

På hennes träningslista finns även tioårige Listas Skywalker, som dock inte tävlar längre.
– Vi har två stora och sju ponnyhästar. Det är jag och sex ledare som jobbar på travskolan. Det är kurser både på dagar, kvällar och helger. Jag vikarierar för mammalediga Linnea Lundgren som ungdomsansvarig och blir i alla fall kvar till augusti nästa år.

Felicia kommer från en riktig företagarfamilj och gillar även andra hästkrafter.
– Bilar är ett stort intresse. Ja, allt med motorer känns intressant. Min far, som tyvärr gick bort för två år sedan, grundade bland annat Autoparts, som säljer bildelar. Så motorintresset har man växt upp med. Familjen har även hyresfastigheter, men där är det min bror Claes Olsson som får dra det tyngsta lasset. Jag gillar själv det här med att driva en verksamhet och få den att utvecklas. Det är stimulerande.

Onekligen har inte travtränarkarriären kunnat börja bättre. Och ni kan nog räkna ut vilken V75-häst som kommer att ha det största publikstödet på juldagen i Umeå!

 

Faktaruta

Namn: Felicia Olsson.
Ålder: 21 år.
Familj: Sambo och hund.
Bor: I Sörmjöle, två mil söder om Umeå.
Yrke: Ungdomsansvarig på Umåkers travskola.
Intressen: Trav, hästar och motorsport.
Tränarsegrar: Vann i sin första start i måndags i Skellefteå.
Kusksegrar: Ett ponnytravlopp.
Aktuell som: Debut-tränare inom V75 i sin andra tränarstart.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.