Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Slutar på grund av dåligt arbetsklimat

Foto: Lennart Kihlman/ALN
Josefine Bood startade sin tjänst som chef över Arvikatravet ifjol, men väljer att sluta då hon känner sig motarbetad av den nya styrelsen och dessutom mottagit hot av en person utan att styrelsen ingripit. Foto: Lennart Kihlman/ALN

Efter ett knappt år som travbanechef på Arvikatravet har Josefine Bood, 22, slutat sin tjänst.
Anledningen är en infekterad arbetstillvaro.
– Jag fick höra att jag aldrig jobbade och blev motarbetad av den nya styrelsen, säger hon.
– Det är ingenting som vi känner igen, vi har varit jättenöjda, säger Wermlands Trafvarsällskaps ordförande Andreas Slätt. 

Publicerad:

I november tillträde, då 21-åriga, Josefine Bood som travbanechef på Arvikatravet. Efter knappt ett år slutar hon. 
– Det är lite blandade känslor. Till en början fungerade allt jättebra, men på årsmötet i april förändrades styrelsens utformning. Första månaderna efter det fungerade det bra, på slutet har jag dock känt mig motarbetad, säger Bood.

”Ska inte finnas fog för det”

Kritiken började efter den andra tävlingsdagen som ägde rum i början av juli.
– Jag fick höra att jag aldrig arbetade. Trots att jag jobbat hur mycket som helst. Jag tror att det sticker i ögonen att en ung tjej har klarat av arbetsrollen, för det anser jag att jag gjort.
Hur har det gått för Arvika­travet under säsongen?
– Publikmässigt långt över förväntan, redan efter två av fyra tävlingsdagar var fjolårets publiksiffra slagen. Totalt mer än fördubblades publiksiffran. Ekonomiskt sett har budgeten efterlevts.
Så styrelsen ska inte ha anledning att kritisera dig?
– Nej, det ska inte finnas fog för det. Det finns en utlösande faktor där styrelsen blev irriterad, och det är att jag vid två tillfällen åkt på trav. Vid det ena tillfället delvis för att arbeta med sportsystemet som inte fungerade i Arvika, vid det andra tillfället för att rida lopp. Detta är helt enligt mitt avtal, så länge jag skötte arbetet var det godkänt.

"Omtyckt av i princip alla"

En uppgift som bekräftas av tidigare styrelsemedlemmen, tillika vice ordföranden, Stig Johansson.
– När hon anställdes var det något vi definitivt godkände. Ska vi hindra ungdomar som är intresserade att åka på trav? Då har vi snart inga kvar, säger han.
Stig valde att hoppa av styrelsearbetet i maj, en månad efter att en ny styrelse utformats.
– Jag kände att det skulle bli svårt att få allt att fungera.
Samtidigt berömmer han Bood.
– Utan henne hade vi inte klarat av travdagarna i år. Hon är effektiv, positiv och väldigt mångsidig. Hon löser allt, kör traktor, hjälper amatörer, klipper buskage. Det är den samlade bilden av funktionärer och aktiva. Hon är omtyckt av i princip alla.
Något som Josefine själv upplevt.
– Ja, allt runt om i Arvika har stöttat mig under arbetet. Jag har fått sms, samtal, kramar och verkligen känt mig uppskattad av folket, men den nya styrelsen har varit emot mig.
Något som även uppgifter till Travronden bekräftar. 
– Nu har jag gjort min sista dag, har lämnat in nycklarna och telefonen. Ingen fanns där, ingen tackade av mig eller så. Det är blandade känslor, jag har gillat jobbet men det känns väldigt tråkigt att det blivit så här, säger Bood.

"Ingenting vi känner till"

Den, sedan i april, nye ordföranden i Wermlands Trafvarsällskap, Andreas Slätt, är nöjd med årets säsong.
– Det har varit väldigt bra, en lyckad säsong. Det finns lite saker att slipa på, som det gör på en säsongsbana. Lite teknisk apparatur och sådant. Publik- och spelmässigt har det varit bra under året.
Josefine Bood anser sig motarbetad av styrelsen, hur ser du på det?
– Oj, det är ingenting som vi känner igen. Vi har varit jättenöjda. Det finns inget missnöje.
Hon uppger att det är anledningen till att hon slutar.
– Vi ska ha ett styrelsemöte i dag (tisdag 15 augusti, reds. anm.) och gå igenom säsongen och utvärdera. Om hon känner så får vi prata med henne.
En utvärdering skedde dock redan i somras då Josefine Bood fick nya arbetsvillkor via mejl, vilket Travronden tagit del av. Arbetsvillkoren kom  från ordföranden Andreas Slätt men hade inte förhandlats fram gemensamt med Josefine. 

"Agerade hotfullt"

Nyligen skedde dessutom en allvarlig incident där en licenshavare – med nära koppling till en styrelsemedlem – enligt Josefines utsago ska ha uppträtt väldigt hotfullt och närmat sig fysiskt efter att hon klivit in i hans stall för att hämta en skottkärra som tillhör travbanan. 
– Personen agerade hotfullt, skrek och puttade på mig.
Enligt uppgifter till Travronden är det inte första gången som den aktuella personen varit i blåsväder och uppträtt hotfullt, vilket även Svensk Travsport känner till, men någon intern åtgärd från styrelsen har inte skett vid det här tillfället.
– Det är helt nya uppgifter för mig. Det får vi kolla upp och det är givetvis viktigt att höra bägge sidor, säger Andreas Slätt.

”Klappade på axeln”

Att det skulle röra sig om nya uppgifter råder det delade meningar om.
– Jag blev informerad om händelsen men då befann mig på semester så jag skickade vidare det till styrelsen så att de initialt kunde ta tag i det vilket jag också fått bekräftat att det skulle ske, säger Svensk Travsports domarbas Staffan Falk.
Dessutom medger licenshavaren i fråga att en kontakt med styrelsen har upprätthållits. 
– Ja, och det är lugnt och stilla därifrån, säger licenshavaren.
Så du har inte uppträtt hotfullt?
– Nej, det är inget jag känner till. Däremot skrek hon "gubbjävel, gå och dränk dig".
Föranleddes det inte av något?
– Nej, det har jag inga kommentarer kring egentligen. 
Och du närmade dig inte fysiskt heller?
– Nej, jag klappade på axeln lite försiktigt och visade var utgången var, säger licenshavaren.

Ingen ny person tillsatt

Händelsen, som saknar externa vittnen, skedde efter att Josefine sagt upp sig.
– Så den här händelsen ligger inte till grund för uppsägningen, men det förbättrade ju inte det hela när styrelsen helt nonchalerar det. Efter det inträffade fick jag restriktioner från Svensk Travsport att inte befinna mig ensam på arbetet, vilket säger lite om hur ohållbar situationen är. Det stämmer att jag skrev "gubbjävel" i samband med hela situationen när han hånade min familjs hästar och fysiskt drog ut mig ur stallet.
I nuläget är ingen ny person tillsatt på tjänsten som travbanechef för Arvikatravet.  

Fotnot. Under fredagen inkom styrelsen i Wermlands Trafvarsällskap med en komplettering:

Styrelsen i Wermlands Trafvarsällskap har haft ett styrelsemöte i tisdags 15 augusti, där vi samlade ihop säsongen ur de perspektiv som är kopplat till att arrangera och genomföra travtävlingar på Arvika, vilket vi alltid gör direkt efter avslutad säsong. 

I det styrelsemötet beslutade även styrelsen att tillsätta en intern utredning. Den är på rull nu och vi kommer inte föregå den med ytterligare kommentarer förrän den är fullständig.

Vänligen 
/Styrelsen i Wermlands Trafvarsällskap

FAKTA

Arvikatravet i siffror

Publik 2016: 3 940
Publik 2017: 8 232 

Omsättning 2016: 16 970 608 kr
Omsättning 2017: 13 023 682 kr

Fotnot: Båda säsongerna innefattade fyra tävlingsdagar. Under 2016 var Arvikas enda årliga V64-omgång kryddad med en jackpot. Dessutom var ­tävlingsprogrammet attraktivt ur spelsynpunkt då det innefattade en kvällsomgång efter V75 med V65-spel samt ytterligare en tävlingsdag med större medialt fokus än en normal dag under 2017.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.