Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Som en helt annan häst"

Foto: STALLTZ.SE
Jim Oscarsson och Aperfectyankee, här på Meadowlands under treåringssäsongen. Foto: STALLTZ.SE

Igår kvalade fyrfaldige miljonären Aperfectyankee och på lördag startar tvåfaldige miljonären Explosive de Vie i VM-loppet. 
Det händer mycket i Stall Jim Oscarsson just nu.

Publicerad:

Aperfectyankee (e. Yankee Glide) vann Peter Haughton Memorial som tvååring och tjänade nästan fyra miljoner kronor. När Jim Oscarsson bytte USA mot Sverige fick hästen följa med, men fyraåringssäsongen blev inte vad Solvallatränaren hade hoppats på. 
– Jag tror att hästen drog på sig någon sjukdom när vi var i Kanada och tävlade med honom som tvååring och det har tagit tid för honom att bli av med det. Under 2015 och 2016 har han verkat i aveln och betäckt en bit över 30 ston. Hästen har egentligen hela tiden tränats, men haft dåligt immunförsvar. Så fort jag ska trimma till honom har han haft svårt att återhämta sig och då har vi fått börja om från början, säger Jim Oscarsson.
Sedan flytten till Julmyra har det dock stämt bättre för Aperfectyankee och igår i Eskilstuna ”vann” hästen ett kvallopp på 1.15,5/2.180 meter. 
– Han var obrukad i mål och jag var mycket nöjd med hur han skötte sig. Kevin likaså, han tyckte nästan att vi valt fel häst till VM-loppet...
Så hur tänker du fortsättningen för Aperfectyankee?
– Hästen var fin idag, vilket är det allra viktigaste, och om allting fortsätter att kännas bra tar vi nog tjuren vid hornen och går ut i gulddivisionen på Romme om knappt 14 dagar. Hästen har så mycket pengar på sig och det finns inga lätta comebacklopp, men att smyga i ”guld” under hösten känns vettigt.
Och hur mycket tror du att hästen har kvar att hämta på tävlingsbanan?
– En del faktiskt. Det måste jag tro. Han känns faktiskt som en helt annan häst nuförtiden, mer som han gjorde i första början av karriären, och känns ganska opressad sedan han missat nästan två säsonger av tävling.
VM-loppet går på lördag och ni har Explosive de Vie till start i mångmiljonloppet. Hur ser statusen ut?
– Jorå, hästen var aningen sliten efter resan, men har skakat av sig det där nu och har känts allt bättre i jobben. Yonkers 800-metersbana är speciell, men Explosive de Vie är liten och teknisk och med fint startspår tror jag att han kan hamna fint till direkt. Stämmer det kan han vara med långt framme, säger Jim Oscarsson.
Fotnot: Lottningen till VM-loppet sker i morgon eftermiddag, svensk tid.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.