Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Spets och slut för Ajlexes Cubano i Bollnäs

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Kretsen runt Ajlexes Cubano fick fira en oväntad seger. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Släppa eller inte släppa? Tomas Pettersson valde det senare med Ajlexes Cubano. Då bar det också hela vägen för ekipaget i Bengt Ivarssons minne på Bollnästravet.

Publicerad:

Sin vana trogen öppnade Ajlexes Cubano (e. Super Light) raskt bakom bilen. Nioåringen tog sig enkelt till ledningen medan hårt betrodde Queer Fish hamnade först i andraspår. 

Det spekulerades på förhand i att favoriten skulle släppas till spets, men Tomas Pettersson satte sig till rätta bakom Ajlexes Cubano. Kaj Widell gjorde heller inget allvarligt försök till att få överta utan nöjde sig med dödens.

Tätduon varvade sedan på 1.14,9 innan Rikard N Skoglund lämnade andra par utvändigt på sista bortre långsidan. Hans West Wing gick starkt genom slutkurvan, men bara för att plötsligt galoppera vid upploppets början.

Så dags var Queer Fish en slagen häst. Värsta hotet mot Ajlexes Cubano utgjordes i stället av Kadett C.D, men denne såg aldrig dagens ljus från ledarryggen. Ajlexes Cubano gick undan till en säker seger före Kadett C.D. och titelförsvararen Beau Mec som avslutade starkt längst ut i banan.
– Det är en fantastiskt härlig häst. Han utvecklas hela tiden och det är kul att få vara med på den här resan, sade Tomas Pettersson som alltså bestämde sig för att köra i ledningen.
– Det var årsdebut för Queer Fish. Därför var jag lite sugen på att prova. Allt beror ju på hur hästen känns där och då, men det kändes som att det var läge att köra i spets i dag.

"Vatten över huvudet"

Hemmatränaren Tomas Pettersson körde Ajlexes Cubano åt Rommeamatören Anders Jonsson. Jonsson, som också är uppfödare till hästen, ansåg att Ajlexes Cubano var hårt anmäld och hade inte planerat för något besök i vinnarcirkeln.
– Det här var helt oväntat. Jag tyckte att jag hade tagit mig vatten över huvudet när jag lät honom gå ut mot de här hästarna, sade Jonsson som naturligtvis inte hade något emot att ha fel.

Klockan i mål visade 1.13,9 över full väg – dagens snabbaste notering i snöyran på Bollnästravet. Ajlexes Cubano belönades med 100.000 kronor och har nu tjänat närmare två miljoner kronor. Segern var hans 22:a i karriären.

Tangen Haap starkast bland kallbloden

Tio hästar var utspridda på tre volter i söndagens kallblodslopp över lång distans. Där anförde länge Björs Frej och Jorma Kontio ostört i ledningen, men med varvet till mål fick ekipaget sällskap på utsidan.

Detta sedan Ulf Eriksson avancerat i tredjespår med Uggla i Mossen. Björn Karlsson var dock inte intresserad av att överlåta dödens med Tangen Haap (e. Lome Elden) och därav skärptes tempot.

I ingången till sista sväng kunde Björs Frej inte längre freda sig. Tangen Haap tog över taktpinnen och ryckte åt sig en klar ledning. Segern såg ut att bli odiskutabel, men på upploppet slog favoriten av på takten varpå Björs Frej närmade sig bakifrån. 

När Björn Karlsson bad sin häst att öka fick han dock det svar han ville. Tangen Haap sträckte på sig och gick sedan undan med tre säkra längder.
– Det var aldrig någon fara. Han blev lite bekväm bara, sade Karlsson efter fjärde V75-segern med stallets stjärna.

I och med söndagens triumf har Tangen Haap vunnit 33 av 75 starter och travat in 1.885.500 kronor. Härnäst väntar ett tävlingsuppehåll för den elvaårige hingsten. Björn Karlsson vill invänta mer passande banunderlag innan han låter Tangen Haap starta igen.
– Han slapp broddar fram i dag, men jag tror att jag tar ut honom först i mars igen. Hästen gör inte sig själv rättvisa med broddar, sade Solängettränaren i vinnarcirkeln.

Vanessa F.B. från dödens

Fastlåst i tredje invändigt, men när en konkurrent galopperade efter första sväng hittade Ulf Ohlsson ut i dödens med Vanessa F.B. (e. Ganymede). Därifrån var Markus Pihlströms sto sedan bara bäst. Ledande Sangrita Ås stretade emot på upploppet, men förgäves. Segern var Vanessa F.B:s andra i Pihlströms regi.

Långt bak i kön i slutkurvan, men först i god tid före mållinjen. Highsurprise Laday (e. Text Me) tog sin första rikstotoseger efter en vass avslutning längst ut i banan. Hästen tränas av Östersundsamatören Charlotte von Krusenstierna och kördes till seger av Magnus Djuse.

Dubbel för Nurmos

Tävlingsdagens bästa segergest bjöd Jörgen S Eriksson på. Sundbyholmstränaren firade ordentligt i sulkyn när hans Fleuron d'Ormoy (e. Atlas de Joudes) segrade från tredje par utvändigt. Fransosen drog tåget i tredjespår genom slutkurvan och var sedan smått överlägsen vid sin andra raka seger.

Timo Nurmos stall rundade sedan av söndagens V75-omgång. Fairplay Pellini (e. Maharajah) och Manofthematch (e. Manofmanymissions) svarade båda för rejäla insatser när de bärgade varsin Solvallaseger på Bollnäsovalen.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.