Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ST: "Har mycket att vinna på ett samgående"

Foto: ANNA PERSSON/TRAVRONDEN
Hans Ljungkvist, ordförande i Svensk Travsport. Foto: ANNA PERSSON/TRAVRONDEN

Svensk Travsport och Dansk Hestevæddeløb tar nu ytterligare ett steg mot ett fördjupat samarbete mellan den svenska och danska hästsporten.

Publicerad:

Under 2017 har det svenska och danska förbunden närmat sig varandra genom diskussioner kring ett samarbete för trav- och galoppsporten. Nu har man kommit fram till ett ramavtal där Svensk Travsport och Dansk Hestevæddeløb slår fast hur detta samarbete skulle se ut.
– Vi har nu tecknat ett ramavtal som är det första formella steget till en sammanslagning med Dansk Hestevæddeløb. Vi vet att vi har stora utmaningar framför oss och vi tror att vi gemensamt har mycket att vinna på ett samgående. Både Sverige och Danmark står inför en omreglering av spelmarknaden och vi tror att vi kan dra nytta av ett samarbete gällande såväl spel som sport. Vi samarbetar redan till viss del med Danmark och att formalisera och utveckla det samarbetet känns enbart naturligt, säger Hans Ljungkvist, ordförande i Svensk Travsport, i ett pressmeddelande.

Förslaget i ramavtalet innebär att de danska trav- och galoppbanorna skulle bli fullvärdiga medlemmar i Svensk Travsport. De skulle bli en del av tävlingsplaneringen, följa svenskt reglemente och tävlingsbestämmelser samt få ta del av utdelning från Svensk Travsport. Danmark i sin helhet skulle få ta del av utdelning i samma storleksordning som en svensk storbana genom en infasning fram till 2024.

– Vi tror och hoppas att alla parter vinner på ett närmare samarbete. Tillsammans kan vi hjälpas åt att utveckla den skandinaviska hästsporten. Det ger båda länder mer möjligheter för exempelvis tävlingsdagar och export. Tillsammans kan vi stå starkare på en allt tuffare marknad, säger Peter Rolin, ordförande i Dansk Hestevæddeløb, i ett pressmeddelande.

Ramavtalet diskuterades under Svensk Travsports förtroenderåd den 12 december. Då ett samgående med Danmark innebär en stadgeändring för Svensk Travsport krävs två fullmäktigebeslut innan sammanslagningen kan påbörjas. Dessa planeras att genomföras i mars-april 2018.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.