Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ST och SG är överens: "Faktiskt ganska så nöjd"

Foto: Mia Törnberg/TR Bild
Roland Johansson har även intresse för travhästar. Här från ett reportage i Travronden 2004. Foto: Mia Törnberg/TR Bild

Aktiefrågan är löst.
Svensk Galopp har fått sin vilja igenom och kommer att få större utrymme i (tv-)kalendern under 2019.
– Jag är faktiskt ganska så nöjd med det här, säger Svensk Galopps styrelseledamot Roland Johansson som förhandlat med Svensk Travsport.

Publicerad:

Frågan har varit komplex. På grund av skatteregler så behöver Svensk Travsport äga mer än 90,0 % i ATG för att så kallat koncernbidrag ska kunna tillämpas och på så sätt kunna trygga de ekonomiska förehavanden mellan ATG och ST/SG under löpande tid. För att det skulle bli verklighet så behövde Svensk Galopp avvara en aktie och vilket gjorde att de hamnade i en adekvat förhandlingsposition.

Efter en tids förhandlingar har SG och ST kommit överens, vilket Sulkysport rapporterat om.
Galoppen kommer att få V64-spel, i stället för V4-spel, 35 gånger söndagar under 2019. Dessutom kommer tio procent av ATG:s marknadsföringsbudget – för travspel – öronmärkas för galopp.

Nöjd med tv-tiden

– Det är alltid svårt att säga hur saker och ting blir, men jag är faktiskt ganska så nöjd med det här. Vi kommer att få visa ett galopplopp i Grand Slam 75-sändningen på söndagar också, dessutom kanske lite galoppsport från Hong Kong, säger Roland Johansson som förhandlat för Svensk Galopps räkning i egenskap av styrelseledamot.

"Upp till tjänstemännen"

Samtidigt vet han inte exakt hur samarbetet kommer att utkristallisera sig.
– Nu har vi lagt riktlinjerna och det är upp till tjänstemännen att arbeta med detaljerna.
Ulf Hörnberg, tillförordnad vd på Svensk Travsport, är lättad över att förhandlingarna är klara.
– En väsentlig del för att kunna ha en långsiktig, positiv, finansiering av trav- och galopp. Det är viktigt och bra att vi kommit i mål med det här som pågått sedan i början av året, säger han.

Formella makten hos ATG

Hur nöjda är ni från ST-hållet?
– Jag tycker att vi har landat på ett balanserat sätt och tror att det är bra för galoppen att få ett tydligt söndagskoncept.
Samtidigt betonar han att det inte är hugget i sten, än så länge.
– ST har inte majoritet i ATG:s styrelse och man ska inte glömma att den formella makten ligger hos ATG:s styrelse. Däremot har vi ju diskuterat det här och varit noga med att stämma av vad som kan vara rimligt och inte.

ATG kommer även att kliva in som exklusiv spelbolagssponsor av Nationaldagsgaloppen.

FAKTA

Fakta: Koncernbidrag

En koncern består av ett moderbolag och ett eller flera dotterbolag. I Sverige utgör en koncern inte ett eget skattesubjekt utan i stället utgör varje bolag i koncernen egna skattesubjekt. Koncernbidrag är en överföring mellan företag i en koncern med syfte att utjämna resultatet mellan företagen. Det är en metod som används i många koncerner för att beskatta koncernens totala resultat om vissa av bolagen går med vinst och en del av bolagen går med förlust. Därmed kan vinster och förluster inom en koncern utjämnas genom överföringar mellan moderbolag och dotterbolag, eller mellan dotterbolagen.

Källa: Visma

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.