Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Starkt från dödens

Foto: Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Heavy Sound tog hem 400.000 kronor för Kenneth Haugstad på Färjestad. Foto: Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Heavy Sound lyckades besegra Cyber Lane från dödens i Färjestads Jubileumslopp och samtidigt hålla undan knappt för en stallkamrat.

Publicerad:

Daniel Redén-tränade Heavy Sound (e. Ken Warkentin) trivdes inte på den hårda banan i Östersund, men var nu tillbaka i segertagen. Detta trots att storfavoriten Cyber Lane tidigt kunde forcera sig till ledningen och strypa tempot till 1.12,9 första varvet. Kenneth Haugstad anade dock faran och attackerade redan 1400 kvar med Heavy Sound och nådde snabbt upp utvändigt om ledaren. I sista kurvan satte Kenneth sedan ursinnig press på Cyber Lane, som inte pallade detta.
– Han gjorde ett fantastiskt lopp. Hästen var tvåa bakom Readly Express i Derbyt och folk glömmer fort. Men jag har säkert sagt 100 gånger hur bra han egentligen är. Jag visse att det gällde att syna Johan rejält genom sista kurvan och vi lyckades slå den hästen. Samtidigt är det svårt att besegrar Örjan och han visste inte vilken som var först när vi passade mållinjen. När inte Örjan vet så vet inte jag heller, berättade Kenneth, som dock fick segern knappt före Daniel Redéns andrahäst Sorbet.
– Det här var helt galet, vilket grymt lopp Heavy Sound gör, kommenterade Daniel, som även var mäkta belåten med andraplacerade Sorbet.

Johan Untersteiner fick nöja sig med tredjeplatsen bakom Derbyvinnaren Cyber Lane.
– Cyber Lane förlorade mot två för dagen bättre hästar. Han travade klockrent men det fattades det där rätta trycket. Det började jag ana redan efter starten, då han inte var lika alert som vanligt, sade Johan.

Örjan Kihlström provade Daniel Redén-tränade Don't Mind Me (e. Andover Hall) i ledningen i silverfinalen, vilket visade sig vara ett lyckat drag. När favoriten Erik Sting underpresterade blev segern ganska enkel före en positiv Racing Mange.
– Jag har alltid hållit hästen högt, men han har haft överträningssymptom och vi får helt enkelt ta ett lopp i taget. Dagens insats var dock väldigt stark, kommenterade Daniel, som kunde notera segertiden till 1.11,5a/2140 meter.

Hon vann försöksloppet i Östersund och nu även klass II-finalen på Färjestad. Emilio Leo pallade trycket bakom femårige valacken Sign Me Up Too (e. Mythical Lindy). Det blev ledningen från start till mål och segertårar efter den säkra V75-finalsegern.
– Det är jättesvårt att förklara hur det känns, så mycket känslor. Jag har varit nervös inför det här loppet, men när vi väl kom ut på banan tänkte jag bara att vi skulle ha kul. Och kul blev det. Det här är så klart det största jag upplevt hittills under travkarriären, kommenterade Emilia.

Efter en inledning på 1.09,2 första 500 fick Emilia dämpa till 1.13,9 den inledande rundan. Sedan var det lugna gatan för den här familjehästen, som tidigare haft stora bekymmer med sjukdomar.

I klass I-finalen hamnade Mika Haapakangas-tränade Mr Golden Quick (e. Make It Happen) illa till från sitt sjundespår bakom bilen och hamnade så småningom i femte par invändigt. Minnestads El Paso var moralisk vinnare i loppet efter jättespurt från andra par utvändigt, men sista biten orkade han inte hålla undan för speedige Mr Golden Quick. Förstapriset var 250.000 kronor.

Roger Walmann-tränade Urban Kronos (e. Muscle Hill) kunde hålla undan från ledningen i bronsfinalen. Örjan Kihlström tvingades till 1.09,4 första 500, men fick sedan strypa tempot till 1.13,0 första varvet.
– När jag hörde att varvet gick efter 1.13,0 så fick jag upp hoppet lite. Men jag var ändå inte säker på att det skulle gå vägen, påpekade Roger, som dock fick se sin häst sträcka på sig till säker vinst.

Den femte i år på åtta starter och den tredje fullträffen inom rikstoton.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.