Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sten O om Belker: "Det är alltid lätt att vara efterklok"

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Arkivbild. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Belker kunde inte följa med fältet i E3-finalen och redan efter ett varv tog Torbjörn Jansson hästen i fältet. Nu berättar tränaren Sten O Jansson om vad det var som hände och hur hästen mår i dag. 

Publicerad:

Belker tog sig till E3 final genom att trava banrekord i sitt försök i Gävle. När väl finalen kom gick hästen inte att känna igen. När bilen släppte fältet började Belker tappa mark och sedan kunde han aldrig riktigt haka på övriga. Innan första varvet var avklarat hade Torbjörn Jansson redan tagit hästen ur fältet.
– Det är alltid lätt att vara efterklok och säga att vi borde ha strukit. Hade han blåst och haft hög puls efter värmningen då hade vi gjort det, men så var det inte. Sedan är det så att vi kanske hade strukit om det inte hade varit just Torbjörn som körde. Alla ser ju att han kör ingenting på hästen, för att han känner honom och han förstod att något var fel, säger Sten O Jansson.

Tränaren berättar vidare om hur han upplevde finaldagen.
– Det var varmt och vi fick en gästbox längst in i ett stall. Det var väl 35 grader där inne. Samtidigt är det mitt ansvar också att märka det. Han är extra känslig för sådant eftersom han är van att gå ute i hagen jämt. Jag var ute och luftade honom flera gånger den dagen. Torbjörn funderade på att stryka efter första provstarten men sedan tog han i som han skulle i den andra. Vi kallade på veterinär direkt efter loppet och det visade sig att han hade värmeslag. Sedan åkte från banan och stannade hos en kompis där Belker fick gå i hagen i några timmar. Efter ett tag började han piggna till igen. Det tog väl ett dygn innan han var sig helt lik igen.

Så allt är som det ska nu?
– Det verkar så. Jag ska köra honom till helgen så får vi se. Eftersom han kom in efter loppet och var obrukad så borde det ha gått bra. Han är klok och han kände väl själv att något var fel den dagen.

Är allt som det efter det väntar nya utmaningar för Belker. 
– Nu ska vi bara starta på Solvalla. Dit är det bara fem timmar för oss och det är ju lite andra hemmabana för honom. Det här med försök och final på 14 dagar är tufft för unghästar så korta E3 blir det absolut inte. Det lutar åt Sommarfavoriten på Solvalla.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.