Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Stjärnan frisk – siktas mot revanschmöte i Sto-EM

Foto: Maria Holmén
Anna Mix och Some Summit duellerade över upploppet i fjolårets upplaga av Sto-EM. Om knappt två veckor är det tänkt att de ska mötas igen. Foto: Maria Holmén

Fjolårets upplaga av Sto-EM bjöd på en minnesvärd duell mellan Some Summit och Anna Mix. Den senare gick segrande ur den striden, men i år hoppas Veijo Heiskanen på revansch med sin stjärna.
– Vi ska göra vad vi kan för att vinna, säger Åbytränaren.

Publicerad:

Veijo Heiskanens stall har skördat stora framgångar under sommaren. Under Trippeltravet på Axevalla sprang hans hästar in nästan en miljon kronor och om knappt två veckor är det tänkt stallets stjärna ska sätta pricken över i:et. Då avgörs nämligen Sto-EM på Solvalla. Ett lopp som Some Summit siktats mot länge och där hon har revansch att utkräva efter fjolårets knappa förlust mot Anna Mix, som även hon matchas dit.
– Det är årets stora mål för henne och vi laddar allt som går inför det loppet, säger Veijo Heiskanen.

Det sexåriga stoet har gjort två starter i år. Först imponerade hon stort vid seger i Finland, men senast, på Årjängstravet i juli, gick Some Summit inte att känna igen när hon förlorade från ledningen som storfavorit.
– Det var fullständig katastrof. Hon var så förkyld och det var bra gjort av henne att bara ta sig i mål. Hon hade inte visat några som helst symptom innan loppet och ingen hade någon tanke på att hon skulle vara förkyld. Jag tyckte så synd om henne, säger Veijo Heiskanen, som nu låter meddela att hästen är vid god vigör igen.
– Hon har vilat fram till i måndags då jag körde lite grann med henne. Då var hon fullt normal och det kändes att hon var helt frisk. Nu hinner vi träna i två veckor och sedan ska allt vara på topp i Sto-EM. Det är tanken i alla fall.

Vad minns du av fjolårets lopp?
– Hon gick jättebra, men förlorade snöpligt mot en häst som var bättre för dagen. Nu hoppas vi att vi kan vinna i år i stället. Vi ska göra allt vi kan.

FAKTA

Sto-EM

Sto-EM körs på Solvalla den 16 augusti, under samma tävlingsdag som Jubileumspokalen. Loppet har Grupp I-status och förstapriset uppgår till 800.000 kronor. Deltagande ston representerar sitt födelseland och varje medlemsnation inom den europeiska travunionen UET får skicka en häst till loppet. Stoet i fråga sko dock ha ett rekord på 1.13,9 eller bättre över medeldistans. I fjol deltog tolv hästar – tre från Sverige och två vardera från Norge, Danmark och Finland. Dessutom hade Italien, Frankrike och Tyskland varsin representant.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.