Sveriges ledande travtidning
ANNONS

ST:s omställning fortsätter: "Bli mer affärsmässiga"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Marjaana Alaviuhkola. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Who’s Who vann Svenskt Travderby 2018.
Fanns det ”vinnare” även på förbundet förtroenderåd som hölls i Malmö i helgen?
Svensk Travsports styrelseordförande, Marjaana Alaviuhkola, summerar helgen.

Publicerad:

Förtroenderådet är inte ett beslutsfattande organ utan består av representanter från varje travbana, basorganisationerna ST:s styrelse samt valberedningen. I helgen träffades rådet i Malmö.
– Man kan säga att det främst är tre saker som jag vill framföra: Vår organsationsöversyn, vårt rättighetsbolag Troperty och licensfrågan, säger ordföranden Marjaana Alaviuhkola.

Instiftat ett operativt råd

Organisationsöversynen kom till efter att förbundet fått in en motion av landets banor som inte var tillfreds med hur organisationen sköttes, det saknades tilltro. 

– Vi gjorde en översyn genom en projektgrupp med banrepresentanter samt konsulter utifrån vilket avslutades i juni. Det som skedde i helgen var att vi berättade om operativa banrådet – ett råd som består av åtta stycken travbane-vd:ar som byts ut med rullande schema. Förtroenderådet ställde sig bakom det och det rådet kommer att ha verkligt verkligt beslutsmandat och det första mötet kommer att hållas i september.

Ägarråd på gång

Något som förbundets styrelse diskuterat är ett ägarråd med syfte att vara med och påverka i strategiska beslut.

– Det lyftes och ST fick i uppgift att ta fram en struktur och mötesform för det då formerna för ett ägarråd inte är färdigt. I ägarrådet kommer representanter från basorganisationerna och de förtroendevalda i sällskapen att ingå.

Dessutom ska en vd tillsättas inom en snar framtid.
– Nu till helgen går ansökningstiden ut. Kanske kan en vd finnas på plats inom tre månader.

Fortsätter effektivisera

Trots att projektgruppens arbete med organisationsöversynen avslutades i början av sommaren pågår arbetet fortfarande, utan projektledning.

– Styrelsen har gett i uppdrag till nuvarande ledning att fortsätta med översynen i syfte att effektivisera och kostnadsspara i den centrala verksamheten med specifika mål för varje avdelning. Vi måste också arbeta med kulturen inom företaget – att gå från att ha varit mer åt det administrativa och myndighetsutövande hållet till att bli en serviceinriktad och affärsmässig verksamhet.

"Vill inte vara sist i kön – igen"

Tidigare i år gjorde ST en helomvändning med nystartade rättighetsbolaget Troperty som inte kommer att drivas enligt den initiala tanken med 40-50 personer anställda och ett omfattande utbud av tjänster.

– Har vi i stället till exempel en IT-avdelning inom Svensk Travsport så befogar vi över utvecklingen av den. ATG har haft hand om den avdelningen tidigare, vilket inte är möjligt nu, och det har lett till att ATG:s behov alltid gått i första hand. Vi vill inte vara sist i kön igen.

Avtal sköts centralt under 2019

– Det som har anknytning till förtroenderådet i den här frågan är att banorna och basorganisationerna ställde sig bakom att ST tillåts hantera och sälja de här rättigheterna – ljud, bild, sportdatabas och sponsring – centralt i stället för att banorna går sin egen väg.

Hur ska det ramverket ser ut?
– Meningen är att externa företag måste köpa ett baspaket via ST och att pengarna fördelas via en fördelningsmodell. Det här kan förändras senare men under 2019 kommer det att gälla.

Pengar delas mellan banorna

Så Kalmar travbana skulle exempelvis inte kunna skapa sponsorsamarbeten med Ladbrokes eller motsvarande bolag?

– Jo, det kan man göra, men det måste gå via det centrala. Andemeningen är att pengarna ska delas så att alla banor får ta del av det. Däremot skulle den aktuella banan kunna ha ett visst incitament så att den banan tjänar något mer. Skulle de stora banorna med stora event få alla pengar riskerar vi att urholka att vi har trav runt om i hela landet.

Ny bolagsordning måste till

En detalj som ATG måste komma tillrätta med inför årsskiftet är hur bolagsordningen är skriven. När licensmarknaden träder i kraft fallet totoavtalet med starten medan bolagsordningen fortfarande är giltig vilken hindrar ATG från utdelningar ur bolaget.

– När ATG blir ett vanligt aktiebolag som inte kontrolleras av staten på samma sätt som tidigare så måste vi få fort utdelningsförbudet. 

Unik struktur på ATG

Är det inte bara ren formalia?
– Nja, vi har inte så hemskt mycket tid. Det måste vara gjort senast den sista december och bara registreringen hos Bolagsverket tar sin tid. Därför är det viktigt att vi skyndsamt får till en dialog med regeringen så att vi kan bestämma en ny bolagsordning för ATG.

Hur många andra företag har likartad bolagsstruktur i Sverige?
– Det fins inget sådant som ATG. Ett bolag som ägs av sporten men som kontrolleras av staten via bolagsordningen, den konstruktionen är unik.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.