Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Supergill ur tiden

Foto: TR Bild
Supergill och Berndt Lindstedt. Foto: TR Bild

Pappan till bland andra Malabar Man, Giant Diablo och Rite On Line har avlidit. Supergill blev hela 34 år innan han somnade in hos ägaren Roberto Toniatti på hans stuteri i nordöstra Italien.

Publicerad:

Supergill (e. Super Bowl–Winky’s Gill) var född i USA men det var en hel del svenskt i hans karriär. Uppfödare var Ulf Moberg tillsammans med Castleton Farm. Tränare var Continental Farm med Håkan Wallner, Berndt Lindstedt och Jan Johnson. Ordinarie kusk var Berndt Lindstedt.

Supergill kostade 500.000 dollar på auktion – dyraste priset någonsin för en ettåring. Han infriade de högst ställda förväntningarna och vann bland annat Peter Haughton på The Meadowlands. Som treåring blev det en andraplats i Breeders Crown och ett tredjepris i World Trotting Derby. Han gjorde bara 22 starter (8-8-1) och tjänade 664.000 dollar.

Supergill blev en populär avelshingst i Nordamerika. Han lämnade lika bra hingstar som ston. Och han var betydande som morfar. Bästa avkomman var Malabar Man som vann Hambletonian stakes för sin tränare Jimmy Takter.

I Sverige är världsrekordhållerskan Giant Diablo (1.08,5), som tränades av Roger Walmann, den stora stjärnan. Av drygt 250 svenska avkommor producerade han 19 miljonärer och 30 halvmiljonärer. 1995 såldes Supergill till Italiens största stuteri Allevamento Toniatti. Hingstens avelsresultat var blandat men producerade i alla fall topphästarna Gambling Bi och Gilly LB.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.