Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sverigefilial för Hamre: ”Kanske till hösten”

Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL 75
Frode Hamre öppnar upp för en Sverigefilial på Söderby Gård. Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL 75

Frode Hamre ser Söderby Gård som en intressant möjlighet.
– Det kan bli så på sikt, kanske till hösten, kommenterar Frode.

Publicerad:

Erik Christoffersen är precis som Söderby Gårds tidigare ägare, Olle Larsson, en framgångsrik byggentreprenör. För bara 1,5 år sedan började han satsa på travsporten och nu finns elva hästar i hans ”stall”. Bland annat riktiga toppindivider hos Frode Hamre som Hambletonianfinalisten Giveitgasandgo (e. Yankee Glide, 12 segrar och 3.699.947 norska kronor) och Waffle Cone (e. Muscle Hill, fyra segrar och 702.114 norska kronor, vann Treåringseliten för ston förra året på Solvalla).

Erik har även en tvååring i träning hos Svante Båth (Maharajah-hingsten Behind Bars) samt ett fölsto (Isabell Sund e. Muscle Hill) på Menhammar.

– Jag höll på en del med galopphästar för många år sedan, men det här med trav är som sagt färskt. Första hästen köpte jag i december 2016 och sedan var det i samband med köpet av Sweet Talkin Hall (treåring e. Muscle Hill, tjänat 247.098 norska kronor) som jag kom i kontakt med hästagenten Robert Lindström i Boden. Det var han som tipsade mig om Söderby Gård och det räckte med två timmar tillsammans med Olle Larsson för att affären skulle vara i hamn. Jag tror att vi pratade hästar i en timme och 40 minuter och affärer i 20 minuter. Både säljaren och köparen är nöjda, berättar Erik Christoffersen.

Hur ser dina planer för anläggningen ut?
– Jag är ju i byggbranschen och driver olika bostadsprojekt. Närheten till Arlanda gör platsen väldigt intressant i det perspektivet, men under den närmaste fem- tioårsperioden lär Söderby Gård drivas vidare som tidigare som en travanläggning. Jag kommer att försöka uppgradera både stallar och träningsbanor och hoppas kunna locka någon fler tränare att stalla upp hästar här. Samtidigt planerar jag även att ha några egna hästar uppstallad på Söderby Gård under vissa perioder.

Det här för oss osökt in på Frode Hamre. Norges mest framgångsrike travtränare ser också han möjligheten till en filialverksamhet på Söderby Gård.
– Jag har blickat mot Sverige tidigare, men sedan en tid tillbaka slagit bort den tanken. Nu dök den här möjligheten upp alldeles nyligen och på sikt kan det bli aktuellt att stalla upp hästar på Söderby Gård under vissa delar av året. Men jag tror inte det blir redan till sommaren, utan snarare framåt höstkanten. Allt är som sagt nytt och jag måste fundera lite till.

Till Sverige för att starta ska dock Frode Hamre ganska så snart. Erik Christoffersens fyraåringstrio Giveitgasandgo, Waffle Cone och American Cheque (e. Conway Hall, fem segrar och 507.118 norska kronor, vann i går på Bjerke) ska samtliga ut på Solvalla tisdagen den 17 april. Erik själv låter extra ”intresserad” när det gäller Hambofinalisten Giveitgasandgo.
– Han har vunnit tolv lopp och gått 1.09,7a i USA. Frode tror att den här hästen kan ta sig under 1.09 och målet är Elitloppet!

Vad säger Frode själv om detta?
– Det är bra att ha ambitioner, men jag ser i första hand fyraåringslopp som det mest aktuella just nu. Men hästen måste få börja starta först så får vi se.

Frode Hamre – en tränare som säkert lär synas allt flitigare på svensk mark. Ägarskiftet på Söderby Gård borgar för detta.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.