Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Tacksam att man lever”

Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD&HANOLD/ALN
Micael Stjernström och Ulrika Axelson. Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD&HANOLD/ALN

På ett par sekunder slungades kuskarna ur sulkyn och blev liggande på marken. Dagen efter är båda tacksamma över att det inte gick värre.

Publicerad:

Precis när startbilen lämnade fältet i det sjätte loppet i Karlstad small det till. Ulrika Axelsons häst Notation gick i backen och bakomvarande Micael Stjernström och Pegasus All Over hann aldrig väja.
– Hästen bara försvann, stöp rätt ner. Han måste ha snubblat eller fastnat i banan, säger Årjängskusken Ulrika Axelson.
– Jag bara kastades ur sulkyn och fick en flygtur lite neråt i banan och landade mot en annan häst. Jag rullade väl runt lite där, men jag kommer inte riktigt ihåg det.
Någon sekund senare låg nästa kusk på banan.
– Jag hann se att det skulle smälla och jag tänkte: ”Det här kommer nog inte att går bra”. Känslan var att jag flög framåt ganska långt, säger Mantorpkusken Micael Stjernström.
– När jag låg där kände jag att det gjorde ont i höften och jag tänkte att det var bäst att ligga kvar.
För Stjernströms del blev det ambulans till sjukhus.
– Där konstaterades att ingenting hade gått sönder.
Hur mår du nu?
– Relativt bra efter omständigheterna. Det kunde ha gått väldigt mycket värre.Jag har väl lite ont överallt kan man säga. Det blev ganska sent också. Vi åkte från sjukhuset 00.45 och var hemma vid 04.00. I morse skulle hästarna ha mat som vanligt, så det blev inte så många timmars sömn.
Du är uppsatt som kusk i ett lopp på Solvalla i kväll. Hur blir det med det?
– Jag ska köra. Det är lika bra, så att man kommer in i det igen. Jag provade att köra en av våra egna i förmiddags och det gick bra. Det är bara i vissa lägen som det gör ont.

Brott i revbenen

Ulrika Axelson valde att inte åka till sjukhus.
– Jag fick åka funktionärsbil i stallbacken där ambulanspersonalen undersökte mig i ett rum. De kände att det var brott på ett eller två revben. Allt annat var normalt, blodtryck, puls, lungor – allt sådant, säger Axelson.
Hur mår du nu?
– Jag är väldigt mörbultad i hela kroppen och jag är särskilt ont i vänster ben och revbenen. Det är mer smärta i går än i dag. Jag kände inte så mycket precis efteråt.
Axelson berättar att hon har tittat på klipp från olyckan.
– Det såg väldigt illa ut. Det kunde varit brutna armar och ben, eller till och med ännu värre. Man är tacksam att man lever efter en sådan här grej faktiskt.

Hästarna på benen

Notation och Pegasus All Over skenade runt banan efter olyckan. Båda kunde fångas in efter ett par minuter. Dagen efter är det relativt goda rapporter från stallen.
– Det verkar ganska bra med Notation. Han är inte halt och han är inte svullen i något ben, berättar  hästens ägare Jenny Ryman Jonsson.
– Han verkar ha ont i munnen eftersom han inte vill äta morötter eller något som är hårt. Han slog i huvudet i fallet och vi har kollat i munnen så att det inte är någon hans som är lös eller så. Vi kommer att åka till veterinären om några veckor när han har återhämtat sig.
Även Pegasus All Over tycks ha klarat sig förhållandevis bra.
– Han har ett par skrapmärken, men annars verkar det lugnt och fint. Jag tog en promenad med honom tidigare i dag och han verkar inte halt. Det man oroar sig för är om det sätter sig i skallen, säger hästens tränare Toste Norgren.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.