Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tino Ärling tillbaka igen: ”Jag har lärt mig en läxa”

Foto: PATRICK SJÖÖ/TRAVRONDEN
Tino Ärling har tagit ut lärlingslicens igen och kommer inom kort att köra lopp. Foto: PATRICK SJÖÖ/TRAVRONDEN

Misshandelsdömda lärlingen Tino Ärling är tillbaka på landets travbanor och vid årsskiftet fick han åter plocka ut sin licens.
– Det som hände är förstås beklagligt för alla inblandade. Jag har lärt mig en läxa och nu vill jag bara gå vidare, säger Tino Ärling.

Publicerad:

Det var i slutet av mars som den framgångsrike solvallalärlingen Tino Ärling dömdes för två fall av misshandel och ett fall av ringa misshandel. Målsägande var en kvinna som Ärling jobbade tillsammans med i stall Roger Walmann. Påföljden blev skyddstillsyn med särskild behandlingsplan (Idap) inom frivården. Han dömdes också att betala 15 000 kronor i skadestånd till brottsoffret. Om Ärling inte gått med på skyddstillsyn med särskild behandlingsplan skulle straffet i stället ha blivit fyra månaders fängelse.
– Den här behandlingen, som kallas Idap, har lärt mig mycket. Det här är sånt som alla i grundskolan skulle få lära sig. Det är först nu som jag förstått varför det blev sådant kaos mellan oss. Behandlingen är inte klar ännu och jag går på träffar varje torsdag, berättar Tino Ärling.

Efter att domen föll i laga kraft så agerade också Svensk Travsport. Tino Ärling fick besöksförbud på alla landets travbanor i fyra månader. Ärling hade ingen travlicens då han dömdes. Anledningen var att han i augusti 2016 tog beslut att ta en paus i löpkörningen och tog därför aldrig ut licensen för 2017.
– Det här har varit ett komplicerat ärende eftersom Tino Ärling inte har någon aktiv licens inom travet och brottet har inte utförts i samband med tävling eller på en travbana. Av den anledningen har det heller inte varit ett fall för Svensk Travsports licenskommitté eller disciplinnämnd. Dock anser vi att det är ett allvarligt brott som skadar travsportens anseende. Därför är det också självklart att vi som förbund måste agera, sade Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg i ett pressmeddelande efter domen.

Nu är Tino Ärling tillbaka på travbanorna och jobbar som lärling hos stall Roger Walmann, där han har sju passhästar. Vid årsskiftet kunde han ta ut sin lärlingslicens på Solvalla och inom kort hoppas han kunna köra lopp igen.
– Det är faktiskt 1,5 år sedan jag körde lopp, så självklart börjar det att klia i fingrarna. Jag pratade med licenskommittén och Solvalla under hösten och fick besked att jag kunde ta ut licensen 1 januari. Jag var uppsatt på en amatörhäst på Solvalla på onsdag, men den kom tyvärr inte med. Jag hoppas i alla fall vara tillbaka i sulkyn inom kort. Kanske bakom någon av stallets hästar, säger Tino Ärling.

Hur tror du folk ser på dig nu när du är tillbaka i travet?
– Det vet jag inte. Men så här långt har alla uppträtt som vanligt. Jag hoppas att man får chansen att gå vidare i livet efter ett misstag. Jag har lärt mig en läxa och hade jag inte lärt mig något efter det här vore jag väl dum i huvudet. Från och med nu vill jag bara blicka framåt.

FAKTA

Fakta Idap

Idap riktar sig till män som använt hot, våld eller annat kontrollerande beteende mot sin kvinnliga partner eller före detta partner. Deltagarna ges möjlighet att förstå sitt beteende och ändra det. Programmet innehåller både gruppsessioner och individuella samtal. I grupp tittar deltagarna på film och analyserar beteenden i filmen. Deltagarna får i hemuppgift att beskriva en egen situation som sedan diskuteras i gruppen. Deltagarna arbetar med ämnen som respekt, tillit och stöd, icke-våld och partnerskap. Tillsammans med två programledare diskuterar de först brett för att sedan på en personlig nivå arbeta med övningar, rollspel och hemuppgifter. Deltagarna lär sig att känna igen tecken på ilska, att hantera svartsjuka och att erkänna kvinnors rädsla. Idap omfattar tre individuella träffar och 27 gruppträffar, totalt 63 timmar. Efter avslutad gruppdel följer fyra till sex individuella uppföljningssamtal. (Källa: Kriminalvården)

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.